Left Right
scrollTop top

Overlegcomité: Wat mogen we verwachten?


Alexander De Croo
©  Frederic Sierakowski / Isopix

Vandaag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Het overleg werd vorige week uitgesteld door het noodweer in Wallonië en de provincie Limburg. Het Overlegcomité gaat om 14 uur van start maar grote versoepelingen of nieuwe maatregelen moeten we voorlopig niet verwachten.

De afgelopen weken is het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw aan het toenemen. Maar de meeste risicopatiënten in ons land zijn ondertussen gevaccineerd, waardoor de bezetting van de ziekenhuizen onder controle blijft. Daardoor zijn nieuwe verstrengingen of versoepelingen vandaag dus niet aan de orde. Dit is wat we wel mogen verwachten.

Covid Safe Ticket

In de eerste plaats zal er meer duidelijkheid komen over het Covid Safe Ticket. Dat is een ticket dat mensen die “Covid Safe” zijn, kunnen kopen voor evenementen. We wisten al dat dit gebruikt zou worden voor festivals, die vanaf 13 augustus opnieuw kunnen plaatsvinden, maar het kan ook dat dit soort tickets verkocht zullen worden voor kleinere evenementen.

Vandaag zal wellicht vastgelegd worden voor welke evenementen je een Covid Safe Ticket zal moeten aankopen. De regering maakte eerder al duidelijk dat een Covid Safe Ticket niet nodig zal zijn om op café of restaurant te gaan, zoals in Frankrijk wel het geval is.

Enkele weken geleden lanceerde de overheid de app CovidSafeBE waarin vaccinatiecertificaten, testcertificaten en herstelcertificaten opgeslagen worden. Deze app zal het proces om een Covid Safe Ticket te krijgen waarschijnlijk vergemakkelijken.

Strengere controles

Daarnaast zullen er mogelijk ook opnieuw strengere controles komen op wie terugkeert vanop reis. Heel wat vakantiebestemmingen kleuren opnieuw oranje of rood, waardoor het risico op een besmetting er hoger ligt.

Wie niet volledig gevaccineerd is, moet daardoor nog steeds twee coronatesten laten afnemen en in quarantaine. Maar mogelijk komen er dus strengere controles op de uitoefening die quarantaine.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…