Kiss-zanger Paul Stanley onder vuur na transfobe uitspraken

Amerikaanse zanger Paul Stanley (71) ligt onder vuur nadat hij via Twitter zijn mening uitte over kinderen die van geslacht willen veranderen. In een uitgebreide statement op Twitter zegt Stanley dat twijfelen aan je geslacht de afgelopen tijd genormaliseerd wordt en noemt dat een gevaarlijke hype.

De medeoprichter, gitarist en cofrontman van rockband Kiss deelde afgelopen zondag een tweet die sinds dan voor heel wat controverse zorgde. Op zijn Twitteraccount postte Stanley in een uitgebreide verklaring zijn ongefilterde mening over genderbevestigende gezondheidszorg voor kinderen en minderjarigen. “Er is een GROOT verschil tussen het aanleren van acceptatie en het normaliseren en zelfs aanmoedigen van een levensstijl die jonge kinderen in verwarring brengt over hun seksuele identificatie”, schreef hij.

“Er zijn mensen die als volwassene kunnen besluiten dat ze een ander geslacht willen, maar er wordt nu een soort spelletje van gemaakt en ouders normaliseren het te veel”, zegt hij. “Daardoor raken jongetjes die het leuk vinden om een jurkje aan te trekken opeens hun onschuld kwijt.”

Make-up en blitse outfits

Heel wat medemuzikanten en beroemdheden gaan niet akkoord met Stanleys uitspraken en bekritiseren de Amerikaanse zanger fel. Muzikant en journalist Steve Albini zei simpelweg: “Ik weet nog dat de punkrock zijn intrede deed en het je dan al irrelevant maakte.”

Gitarist van The Offspring, Kevin Wasserman, zei dat het “een zeer teleurstellende opvatting was, vooral van iemand die zijn hele carrière hoge hakken, make-up en opgestoken haar droeg. Als een jong kind heeft jouw band me geleerd dat ik alles kan zijn wat ik wil. Ik denk dat het toch gewoon gimmickry was.”

Paul Stanleys personage ‘The Starchild’ in 1999. (Bron: Getty Images)

De leden van Kiss staan bekend om hun make-up en strakke, blitse en onthullende kostuums. Stanleys ‘The Starchild’-personage heeft zelfs een knalrode lip. Daarom kwam Paul Stanleys verklaring geheel onverwachts. Vele fans keren nu hun rug naar de band, maar daar ligt de zanger duidelijk niet wakker van. “Als u een fan bent die nu het gevoel heeft dat mijn meningen u afstoten, dan is dat helaas uw keuze en niet mijn intentie”, schreef Stanley.

Kiss is momenteel bezig met hun afscheidstournee ‘End of the Road’. De band speelt zijn laatste shows in hun thuisstad New York City in Madison Square Garden op 1 en 2 december.

Meer
Lees meer...