Left Right
scrollTop top

Pinguïns uit Nederlandse zoo moeten naar binnen omdat het buiten te koud is


Pinguïn Binnen Koud
© Koninklijke Burger’s Zoo

De Nederlandse Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vijftien zwartvoetpinguïns uit hun verblijf gehaald. De dieren zijn tijdelijk naar binnen verhuisd, omdat het buiten te koud is. Ze kunnen nu opwarmen aan de kachel tot de temperaturen weer wat hoger liggen.

Opvallend nieuws uit Nederland: vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns verhuizen tijdelijk naar binnen, omdat het buiten te koud is. Nederland gaat momenteel gebukt onder een koufront, met langdurig koude temperaturen en stevige nachtvorst.

Zwartvoetpinguïns

De Koninklijke Burger’s Zoo is er zich van bewust dat het nieuws “wellicht menig wenkbrauw doet fronsen”. Maar de zwartvoetpinguïns hebben echt nood aan de warmte van een kachel. De soort leeft namelijk helemaal niet op Antarctica, maar langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië.

Zwartvoetpinguïns vormen koppels voor het leven. En die koppels broeden in hun eigen rotshol. Dat verdedigen ze ook tegen indringers. Jonge pinguïns en pinguïns die momenteel nog geen partner hebben, kunnen dus ook niet schuilen in zo’n hol.

Bij de kachel

Om de dieren op een andere manier te beschermen tegen de vreselijke kou, heeft de Zoo vijftien jonge en partnerloze zwartvoetpinguïns uit voorzorg uit hun buitenverblijf gehaald. Naar eigen zeggen is dat “om ze elders in het park bij de warme kachel mildere tijden te laten afwachten”.

Van Antarctica tot de evenaar

In z’n persbericht gaat de dierentuin ook dieper in op de verschillende soorten pinguïns. In totaal zijn er nu zo’n 17 verschillende. Maar “het is een hardnekkige mythe dat alle pinguïns uitsluitend in koude gebieden leven”, klinkt het.

Amper vier soorten leven permanent op Antarctica. Eén daarvan is de keizerspinguïn, “die vanwege zijn charismatische voorkomen waarschijnlijk bij veel mensen op het netvlies gekleefd zit”. De meest noordelijke pinguïn leeft rond de evenaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…