Left Right
scrollTop top

Meerdere positieve coronatests in Ronde van Italië: twee ploegen verlaten Giro


Ronde van Italië
© Renners op kop van het peloton in de Ronde van Italië – Bron: Isopix

De Ronde van Italië is getroffen door meerdere positieve coronatests. Michael Matthews (Team Sunweb) en Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) zijn besmet geraakt met het virus, net als meerdere personeelsleden. De ploegen Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott besloten daarop om de Giro te verlaten.

Sport in tijden van corona blijft een zware uitdaging. Toen het virus juist uitbrak, zijn wereldwijd zowat alle sporten stilgelegd. Sinds deze zomer wordt er wel opnieuw gesport. Zo is vorige maand met succes de Ronde van Frankrijk verreden zonder een coronabesmetting bij een van de renners.

Op dit moment is de Ronde van Italië aan de gang en daar lijken ze minder geluk te hebben. Op 10 oktober – voor de achtste rit – bleek Simon Yates (Mitchelton-Scott), een van de favorieten, besmet met het coronavirus. Na een extra controle bij de rest van zijn ploeg ging de koers daarna gewoon door.

Vanmorgen kwam dan het bericht dat er nog meerdere positieve gevallen zijn in de Giro d’Italia. Het bleek te gaan om de renners Michael Matthews (Team Sunweb) en Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). Zij moesten onmiddellijk de wedstrijd verlaten en gaan in quarantaine. Beide renners zouden zich wel nog steeds goed voelen en geen symptomen hebben.

Michelton-Scott en Jumbo-Visma

Daarnaast blijken ook nog eens zes personeelsleden positief. Het gaat om vier medewerkers van Mitchelton-Scott, één van AG2R La Mondiale en één van INEOS-Grenadiers. Die eerste ploeg, die eerder met Yates ook al een positieve renner had, besloot onmiddellijk om de Giro te verlaten.

“Helaas kregen we maandagavond het bericht dat we na onze derde testronde in drie dagen een aantal positieve Covid-resultaten lieten optekenen. Gelukkig vertonen degenen die getroffen zijn geen of milde symptomen, maar als organisatie is de gezondheid van al onze renners en personeel onze belangrijkste prioriteit. Als maatschappelijke verantwoordelijkheid tegenover onze renners en staf, het peloton en de wedstrijdorganisatie hebben we beslist om ons terug te trekken uit de Giro d’Italia”, zegt manager Brent Copeland.

Kort daarna kwam het bericht dat ook Team Jumbo-Visma de Ronde van Italië verlaat. “We denken dat het de meest verantwoordelijke beslissing is om ons terug te trekken, omdat we allemaal heel close in contact zijn geweest met Steven. Zeker als we ook kijken naar wat gebeurd is bij Mitchelton-Scott”, zei ploegleider Addy Engels.

Giro gaat gewoon door

Team Sunweb, van de besmette Matthews, gaat wel gewoon van start in de tiende rit. Zelfs Chris Hamilton, kamergenoot van Matthews, blijft in de koers. “Alle andere renners, inclusief Hamilton, en personeelsleden hebben een negatieve test afgelegd en op dit moment vertoont geen enkel teamlid symptomen van Covid-19. Het team zal binnen de bubbel nauwkeurig blijven monitoren”, legt de ploeg uit.

Ook de rest van het peloton gaat gewoon door richting Milaan. “Ik denk niet dat er een risico bestaat dat we de race moeten stoppen. We hebben al 1.500 tests gedaan. Eén ploeg bleek daarbij besmet, maar bij de rest was het maar één persoon per team. Ik zie nu geen risico want de cijfers zijn laag als je bedenkt hoe het zou kunnen zijn. Volgende week zullen we verder zien”, legt koersdirecteur Mauro Vegni uit aan Eurosport.

Toch komt er op sociale media al snel kritiek op de houding van de Giro-organisatie. Volgens diverse bronnen zouden die het namelijk niet zo nauw nemen met de richtlijnen. Zo zouden renners in hun hotel soms in contact komen met andere mensen van buiten de koers.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update