Premier League deed afgelopen transferperiode voor 2,25 miljard euro aan inkomende transfers en breekt zo eigen record

Dat de Premier League financieel een voorsprong heeft op de andere grote voetbalcompetities is al langer geen geheim meer. Afgelopen transferperiode maakte de Engelse voetbalcompetitie dat nog maar eens duidelijk door met alle ploegen gezamenlijk voor 2,25 miljard euro aan inkomende transfers te doen. Dat is het hoogste bedrag dat ooit in één transferperiode is uitgegeven door één competitie.

De Premier League domineert al jaren de transferzomer, maar toch dateert het vorige record al van vijf jaar geleden. Voor het seizoen 2017-2018 legden alle ploegen uit de Engelse hoogste klasse samen 2,18 miljard euro neer voor inkomende transfers. Toppers toen waren onder andere Romelu Lukaku (voor 85 miljoen euro naar Manchester United) en Virgil van Dijk (voor 85 miljoen euro naar Liverpool). Ook Chelsea, Manchester City en Arsenal deden die zomer hun portefeuille open. Zij legden elk ongeveer 65 miljoen euro op tafel voor respectievelijk Álvaro Morata, Aymeric Laporte en Pierre-Emerick Aubameyang.

Achteraf gezien kan enkel de transfer van Van Dijk als volledig geslaagd gezien worden. Maar dat hield de clubs uit de Premier League de voorbije jaren niet tegen om iedere zomer weer minstens 1,5 miljard euro uit te geven.

Balans van -1,36 miljard euro

Op een nieuw record was het echter wachten tot de voorbije maanden. Na het sluiten van de Engelse transfermarkt staat de teller namelijk op 2,25 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van de website Transfermarkt. De Premier League-clubs deden ook voor 885 miljoen euro aan uitgaande transfers. Maar dat brengt de balans toch nog steeds op -1,36 miljard euro. Dat is overigens heel wat meer dan in het vorige recordseizoen 2017-2018, want toen werd er nog voor 1,34 miljard euro verkocht, waardoor de financiële balans er toch iets positiever uitzag.

De 2,25 miljard euro die de Premier League afgelopen maanden uitgaf, is bijna evenveel als de vier volgende competities samen. De Italiaanse Serie A (749 miljoen euro), de Franse Ligue 1 (554 miljoen euro), de Spaanse LaLiga (506 miljoen euro) en de Duitse Bundesliga (484 miljoen euro) komen samen aan 2,29 miljard euro.

De Belgische Jupiler Pro League staat voorlopig op plaats 8 met 115 miljoen euro. Belgische clubs kunnen wel nog tot en met 6 september inkomende transfers doen, dus dat bedrag kan mogelijk nog oplopen.

Chelsea en Manchester United als biggest spenders

Biggest spender deze zomer is Chelsea. The Blues hebben sinds kort een nieuwe eigenaar en die trok gretig de portefeuille open. Maar liefst 282 miljoen euro werd er in totaal uitgegeven. Wesley Fofana (van Leicester voor 80 miljoen euro), Marc Cucurella (van Brighton voor 65 miljoen euro), Raheem Sterling (van Manchester City voor 56 miljoen euro) en Kalidou Koulibaly (van Napoli voor 38 miljoen euro) waren de duurste aankopen.

Na Chelsea volgt Manchester United met 238 miljoen euro. Dat ging vooral naar Ajax, waar Antony werd weggeplukt voor 95 miljoen euro. Hij is daarmee ook de duurste transfer van deze zomer. Ajax ontving ook nog eens 57 miljoen euro voor verdediger Lisandro Martínez. Ook voor Casemiro (van Real Madrid voor 71 miljoen euro) werd diep in de buidel getast. Omdat zowel Chelsea als Man Utd zo goed als geen spelers voor veel geld lieten gaan, staat hun balans na deze transferzomer voor allebei op ongeveer -227 miljoen euro.

Opvallend is dat ook enkele ‘kleinere’ clubs uit de Premier League afgelopen zomer zeer actief waren op de transfermarkt. Zo gaven West Ham United (182 miljoen euro) en Nottingham Forest (162 miljoen euro) respectievelijk het derde en vijfde meest uit van alle ploegen wereldwijd. Enkel Tottenham Hotspur weet zich daar met 170 miljoen euro uitgaven nog tussen te wringen.

FC Barcelona en Club Brugge

De eerste niet-Engelse club vinden we terug op plaats 6. Dat is verrassend genoeg FC Barcelona, dat nochtans met veel financiële problemen kampt. Van de 25 ploegen die het meest geld uitgaven op de transfermarkt deze zomer spelen er 14 in de Premier League.

De eerste Belgische club vinden we overigens terug op plaats 32. Daar staat Club Brugge met 48,4 miljoen euro aan inkomende transfers. De Belgische transfermarkt is wel nog open tot 6 september dus dat bedrag kan in principe nog oplopen. Voorlopig kan Club Brugge wel een positieve balans voorleggen, want het verkocht ook voor 56,1 miljoen euro aan spelers. In die berekening is uiteraard wel geen rekening gehouden met eventuele andere kosten, zoals commissielonen voor makelaars.

Meer
Lees meer...