Prins Harry: “Camilla lekte informatie over koningshuis aan de pers”

Morgen, op dinsdag 10 januari 2023, verschijnt de autobiografie van prins Harry. Daarin vertelt de Britse prins het volledige verhaal over waarom hij en zijn echtgenote Meghan Markle besloten om afstand te doen van het koningshuis en hun royale titels. De afgelopen weken kwamen er al enkele onthullingen uit het boek aan het licht en in een interview met CNN heeft prins Harry nu vertelt over zijn relatie met zijn stiefmoeder Camilla.

Prins Harry laat morgen zijn onthullende autobiografie Spare los op de wereld. In aanloop naar de release gaf Harry nog twee uitgebreide interviews. Daarin richtte hij z’n pijlen op Camilla, de huidige Queen Consort van het Verenigd Koninkrijk.

Tegen huwelijk Charles en Camilla

Nu King Charles de fakkel van zijn moeder Queen Elizabeth II heeft overgenomen, is zijn echtgenote Camilla Parker Bowles Queen Consort. Dat is de titel die de echtgenote van de Koning officieel krijgt. Camilla is de tweede echtgenote van King Charles, na Diana, de moeder van Prins William en Prins Harry.

In het interview van Harry met Anderson Cooper voor CBS spreekt hij over zijn relatie met zijn stiefmoeder, die hij geen “boze stiefmoeder” noemt, maar waar hij wel het een en ander over te vertellen heeft. Zo laat hij weten dat zowel hij als zijn broer William aanvankelijk tegen het huwelijk van hun vader met Camilla waren. “We vonden het niet nodig. We dachten dat het meer kwaad dan goed zou doen en dat het genoeg was dat hij nu samen was met haar. Maar het was niet genoeg.” Uiteindelijk gingen ze wel akkoord met het huwelijk. “We wilden gewoon dat hij gelukkig was. En we zagen hoe blij hij was met haar.”

“Camilla is gevaarlijk”

Toch is Harry niet enkel positief over Camilla. Zo omschrijft hij haar als “gevaarlijk”. “De pers omschreef haar als een slechterik en zei dat zij de reden was van de scheiding van mijn ouders. Daardoor moest ze haar imago herstellen. Dat maakte haar gevaarlijk want ze had connecties bij de Britse pers. Er was bereidheid van beide kanten om informatie uit te wisselen. En met een familie die gebouwd is op hiërarchie en zij die ooit Queen Consort zou worden, zou dit voor slachtoffers kunnen zorgen”, vertelt Harry.

In een passage uit het boek stelt Harry zelfs dat Camilla hem gebruikte voor “haar persoonlijke PR-altaar”. Maar hij begrijpt ook waarom Camilla dat deed. “Als je als lid van de familie denkt dat op de voorpagina staan met positieve verhalen, goed is voor je imago en je kansen zal vergroten om geaccepteerd te worden als monarch door het Britse publiek, dan is dat precies wat je gaat doen.”

Spare

Het boek Spare waarin Harry zijn volledige verhaal uit de doeken doet, verschijnt op dinsdag 10 januari 2023 wereldwijd in de boekenwinkels. De titel van de autobiografie verwijst naar de rol van Harry binnen het koningshuis, de “spare” of de reserve. Zijn broer William was de “heir”, de erfgename voor de troon. Terwijl Harry enkel belangrijk zou zijn moest er iets met z’n broer gebeuren.

Meer
Lees meer...