Professor onthult welk voedsel je écht helpt afvallen: zeven tips

Een prof emeritus uit het Britse Liverpool lanceert een boek met de veelzeggende titel Know What To Eat. Hier zijn zeven opmerkelijke tips van biochemieprofessor Rodney Bilton van Liverpool John Moores University en medeauteur Laurence Booth.

1. Eet groene bananen

Wie op dieet is mijdt best rijpe bananen maar kiest voor groene, onrijpe exemplaren. Die bevatten veel zetmeel dat niet verteerd wordt, waardoor de bloedsuikerspiegel niet piekt en geen honger wordt opgewekt. Het bevordert ook de vrijgave van het hormoon glucagon, wat ons sneller vet doet verbranden.

2. Mijd puree

Hoe we ons eten bereiden of zelfs hoe of hoe lang we erop moeten kauwen kan een grote invloed hebben op de suiker die in ons bloed belandt. Het vermijden van suiker is cruciaal om gewicht te verliezen, luidt het. En een aardappel die wordt gekookt en geplet geeft 25 procent meer suiker vrij dan wanneer je hem in frieten snijdt.

3. Drink meer water

Het drinken van water kan rugpijn verminderen en je gewicht op peil houden door uitdroging te verminderen.

thinkstock

4. Let op met tofu

Tofu wordt gemaakt van sojabonen, en die bevatten fytinezuur die de absorptie van essentiële mineralen kan blokkeren. Wie het veel eet, zou het Japanse voorbeeld moeten volgen en tofu eten met miso, dat bacteriën bevat die het zuur doen afnemen.

5. Wees niet bang van vet

Te veel mensen mijden vet voedsel en eten liever geraffineerde koolhydraten zoals rijst, pasta en brood, waardoor ze niet verzadigd geraken. Maaltijden met veel vet bevorderen daarentegen het hormoon glucagon, dat de afbraak van vet aanzwengelt.

thinkstock

6. Mijd smoothies met suiker

Fruitsappen en smoothies bevatten hoge dosissen fructose, en dat glipt in tegenstelling tot andere suikers voorbij ons insulinesysteem, dat normaal controleert hoeveel suiker in de bloedsomloop terechtkomt en de eetlust regelt. Dat betekent dat vet zich ophoopt in de lever, wat leidt tot obesitas en diabetes.

7. Controleer je honger

De auteurs schrijven ook dat je honger controleren veel nuttiger is om kilo’s te verliezen dan calorieën te tellen. Ze raden aan voedsel te eten dat veel eiwit en vet bevat, die trager verteren en ons langer een vol gevoel geven.

thinkstock
Meer
Lees meer...