Wetenschappers hebben een nieuwe test ontwikkeld om prostaatkanker op te sporen. Nieuw aan de test is dat je vanaf nu gewoon thuis kan blijven. Dus binnenkort is het misschien wel gedaan met naar de dokter te lopen voor een check-up.
Momenteel bestaat er geen enkele test om prostaatkanker op te sporen. De meest gangbare manier is dat je dokter op zoek gaat naar antistoffen, gebruik maakt van een anaal onderzoek of kiest voor een MRI-scan. Maar die verschillende onderzoeken kunnen mannen onnodig stress opleveren.
Thuistesten
De nieuwe test krijgt de naam Prostate Urine Risk (PUR). Die werd ontwikkeld door de Universiteit van East Anglia en door het universitair ziekenhuis van Norfolk en Norwich. De test zou een revolutie betekenen in het onderzoek naar prostaatkanker.
De thuistest zorgt niet alleen voor beduidend minder stress, maar is ook effectiever dan de huidige methoden. De nieuwe test kan namelijk zien hoe agressief de ziekte is en op welk punt mannen een behandeling nodig hebben.
De test zal voorgesteld worden aan mannen bij wie dokters vermoeden dat hij kans heeft op kanker. Daarnaast kan de test ook zien wie kanker heeft en wie niet. Ook kan de test aangeven in welke toestand de kanker zich bevindt. Zo kan die ontzettend agressief zijn of helemaal niet.
De test zal vooral gebruikt worden voor mannen die een kans hebben op prostaatkanker. Zo zal de test dienen als een soort controle om te checken of de kanker wegblijft.
Door die methode toe te passen met een thuistest moeten mannen ook minder vaak naar het ziekenhuis. De check-up kan vanaf dan namelijk thuis gebeuren. Dat spaart twee tot drie ziekenhuisbezoeken per jaar uit.
Urinetest
Maar hoe werkt de test juist? Belangrijk is dat je ’s ochtends je eerste urine opvangt in een potje. Daarin zitten namelijk bepaalde stoffen die afkomstige zijn uit de prostaat. ’s Ochtends is dat meer representatief in vergelijking met in de urine van de rest van de dag.
Uit het onderzoek bleek namelijk dat de urinestalen veel meer informatie bevatten over de prostaat in vergelijking met de anale stalen. De hoofdauteur van het onderzoek, dokter Jeremy Clark, vertelde aan The Independent dat de deelnemers aan het onderzoek positief waren over het systeem met de thuistest.
De testen die tegenwoordig beschikbaar zijn, zijn niet altijd betrouwbaar. Medici vinden het soms moeilijk om een agressieve prostaatkanker te onderscheiden van een niet-agressieve.
Het team researchers vertelde ook dat hun onderzoek een pionier kan zijn in de ontwikkeling van thuistesten voor blaas- en nierkanker. De test zit nog in een beginfase, maar het zou een goede manier kunnen zijn om een agressieve kanker op te sporen, zonder dat mannen daarvoor naar het ziekenhuis moeten.