Kruidvat verkoopt zelftests voor vroegtijdige opsporing van darmkanker

Vanaf nu kan je in Kruidvat een zelftest kopen om darmkanker op te sporen. Darmkanker is de op één na dodelijkste kanker, maar vroegtijdige opsporing kan levens redden.

Kruidvat lanceert in samenwerking met de vzw Stop Darmkanker een zelftest voor darmkanker. De test, die bloedsporen in de stoelgang opspoort die met het blote oog niet zichtbaar zijn, is vanaf nu verkrijgbaar in de winkelrekken van de drogisterijketen.

De zelftesten kosten ongeveer 13 euro, wat goedkoper is dan in apotheken waar je zo’n 20 euro betaalt. Ze zijn bedoeld als aanvulling op het bestaande bevolkingsonderzoek van de Vlaamse overheid, waarbij 50- tot 74-jarigen elke twee jaar een gratis screeningstest ontvangen.

Laagdrempelige aanpak

“Door de tests in Kruidvat aan te bieden, verlagen we niet alleen de financiële drempel maar ook de sociale drempel die sommige mensen nog ervaren”, zegt Dominique Vandijck, gezondheidseconoom aan de Universiteit Gent en co-CEO van vzw Stop Darmkanker, volgens Belga.

De lancering valt samen met de Internationale Darmkankermaand. Volgens cijfers wordt één op de twintig Belgen in hun leven geconfronteerd met deze vorm van kanker.

Wat is darmkanker?

Darmkanker ontstaat vaak uit poliepen, goedaardige uitstulpingen aan de binnenkant van de darm. Hoewel de meeste poliepen onschuldig zijn, kunnen sommige uitgroeien tot tumoren. Bij mannen is het de tweede meest voorkomende kanker, bij vrouwen staat het op de derde plaats.

Een groot probleem bij darmkanker is dat symptomen zoals veranderingen in de stoelgang, buikpijn of onbedoeld gewichtsverlies vaak pas optreden wanneer de ziekte al gevorderd is. Daarom is vroegtijdige opsporing cruciaal. Voor meer informatie kun je de blogpost lezen op de Kruidvat-website.

Beperkingen van de zelftest

Experten wijzen erop dat de test als screeningsinstrument dient en geen diagnose kan stellen. Een afwijkend resultaat betekent niet automatisch dat iemand darmkanker heeft, maar vereist wel medische opvolging.

Luc Colemont, maag-darmspecialist en oprichter van Stop Darmkanker, benadrukt dat de test zinvol kan zijn vanaf 40 jaar. “Bijna één op de drie patiënten is ouder dan 74 jaar op het moment van diagnose, terwijl tot 20 procent van alle nieuwe gevallen vóór de leeftijd van 50 jaar voorkomt.”

Meer
Lees meer...