Kruidvat schrapt de sigaretten, maar kan de snoepafdeling dan wel blijven?

Kruidvat schrapt de sigaretten, maar kan de snoepafdeling dan wel blijven?

Rook jij nog? Dan haal je één vaste ‘leverancier’ best van je verkooppuntenlijst, want Kruidvat haalt binnenkort sigaretten uit haar winkelrekken. Het grootste argument daarbij, is dat de winkelketen zichzelf als een gezonde shop wil profileren. Wil dat zeggen dat we er binnenkort ook geen snoep meer zullen vinden? 

Kruidvat, da’s voor veel mensen de winkel waar ze zowat van alles vinden. Last-minute cadeautje nodig? Kruidvat. Haarkleuringen, make-up of deo? Kruidvat. Sigaretten en snoep? Kruidvat. Maar dat laatste is binnenkort niet meer waar. Wat sigaretten betreft, houdt Kruidvat er zeer binnenkort mee op. Het komende jaar moet twee derde van de winkels tabaksvrij zijn. Ook in Nederland volgt men die strategie. In 2019 is het volledig voorbij.

Kinderen beschermen tegen tabak

“Met een uitgebreid en betaalbaar assortiment streven wij ernaar om onze klanten zo goed mogelijk te helpen bij een goede gezondheid. De verkoop van tabaksproducten sluit hier niet bij aan”, zegt Gerard van Breen, CEO van het bedrijf achter Kruidvat. “Op deze manier willen wij eraan bijdragen dat kinderen worden beschermd tegen de verleiding om te gaan roken. ‘Rookvrij’ moet de nieuwe norm worden.”

iStock

Dat ‘gezondheid’ een belangrijk nieuw element in veel verkoopsstrategieën is, is wel duidelijk, zegt retailexpert en professor aan Vlerick Hogeschool Gino Van Ossel aan Het Nieuwsblad. “De oorzaak van de verrassende ommekeer om gefaseerd geen sigaretten en aanverwante producten te verkopen in het komende anderhalf jaar, is allicht de keuze om zich te profileren als een keten die inzit met de gezondheid van zijn klanten”, verklaart hij daar.

Tabak verkoopt niet (meer)

Maar het is Kruidvat natuurlijk niet alleen om de gezondheid van z’n klanten te doen. Want wie rookt er eigenlijk nog? In Vlaanderen rookte enkele jaren geleden vlotjes een kwart van de mensen. Nu is dat slechts één op vijf, en op dagelijkse basis slechts 17%. Dat is uiteraard zonder de e-cigarette gerekend. Teruglopende verkoopcijfers zijn dus evengoed een argument, samen met een stevig statement. Bovendien is het sop de kolen vaak niet meer waard: sigaretten worden apart aangeboden, achter de kassa, met meer werk voor verkopend personeel als gevolg.

Blijft de vraag: hoe zit het met die andere dooddoener, schepsnoep, die ook vast in het assortiment van Kruidvat zit? Volgens van Ossel zijn er precedenten in Frankrijk, zoals Leclerc, die snoep niet langer aan de kassa zetten. Suiker staat steeds hoger op de ranking als vijand bij voedingsexperts, sommigen claimen dat het goedje even slecht en verslavend is als cocaïne.

Snoep is geen verslaving

Toch blijft snoep in het assortiment, zeggen ze bij Kruidvat aan newsmonkey. “Tabak is een zeer dodelijk product, ongeveer de helft van de tabaksgebruikers zou, volgens onderzoek, sterven aan de gevolgen van hun gebruik. Bij snoep is dat niet het geval. Daarbij is snoep ook een verwennerij, en denken we dat onze klanten dat ook eerder zo zien. De verslavende factor van tabak is daar niet van tel.” Voor wie nog wil stoppen met roken, je kan voor iets zoet wel nog bij Kruidvat terecht.

Wie wil stoppen met roken en daar wat hulp bij kan gebruiken, kan tussen 15u en 19u bellen naar TabakStop op het gratis nummer 0800/111 00. Daar staan tabakologen gratis voor jou klaar met een plan.

Gesponsorde artikelen