Protest van filmjournalisten tegen beperkte toegang tot sterreninterviews bij Cannes


In het kort

  • Journalisten eisen gelijke toegang tot interviews op het Filmfestival van Cannes.
  • Beperkte interviewmogelijkheden dwingen freelancers zich te richten op oppervlakkige soundbites in plaats van op betekenisvolle gesprekken.
  • Leiders in de industrie moeten kwaliteitsjournalistiek prioriteit geven als een integraal onderdeel van de filmcultuur.

Meer dan 100 internationale filmjournalisten hebben hun bezorgdheid geuit over de beperkte toegang tot interviews met filmsterren in de aanloop naar het 78e Filmfestival van Cannes. Dit volgt op een soortgelijk protest tijdens het filmfestival van Venetië vorig jaar. De protesten wijzen op een groeiende frustratie binnen de industrie, meldt The Hollywood Reposter.

Uitdagingen voor journalisten

De journalisten roepen de organisatoren van het festival, studio’s en vertegenwoordigers op om gelijke toegang tot zinvolle interviews prioriteit te geven. Zij stellen dat, zonder diepgaande gesprekken met filmmakers en acteurs, serieuze filmjournalistiek wordt verdrongen door oppervlakkige soundbites en promotionele optredens. Voor veel freelancers is het verkrijgen van exclusieve interviews bovendien cruciaal om hun reis en verblijf naar grote festivals financieel haalbaar te maken.

Cannes heeft een line-up vol sterren. Toch blijft het onduidelijk hoeveel tijd deze A-listers zullen uittrekken voor persafspraken buiten de verplichte persconferenties voor competitiefilms.

De trend van beperkte toegang wordt vaak toegeschreven aan strakke schema’s en beperkte beschikbaarheid. Journalisten melden gevallen waarin meerdere acteurs in korte interviewslots worden samengebracht, waardoor zinvolle gesprekken vrijwel onmogelijk zijn. Sommige journalisten hebben er zelfs van afgezien hun accreditatie voor Cannes te verlengen vanwege deze aanhoudende belemmeringen.

Oproep voor prioriteit aan kwaliteitsjournalistiek

De journalisten achter het protest benadrukken dat zij bondgenoten van de filmindustrie zijn, met als doel zowel het talent als de films te ondersteunen via inzichtelijke en verdiepende gesprekken. Zij roepen festivaldirecteuren en industrieleiders op om kwaliteitsjournalistiek te erkennen als een essentieel onderdeel van de filmcultuur. Het verdwijnen van diepgaande filmverslaggeving, zo waarschuwen zij, schaadt niet alleen de pers, maar ondermijnt ook de zichtbaarheid en culturele impact van films en festivals.

Meer
Lees meer...