Quarantaine is niet hetzelfde als isolatie: hoelang moet u nu eigenlijk thuisblijven?

Het is verwarrend: wie al besmet is met het coronavirus moet minder lang thuisblijven dan wie eventueel besmet is. Viroloog Steven Van Gucht legde op de persconferentie over de coronacijfers uit wat het verschil is.

“Het blijkt bij veel mensen voor verwarring te zorgen, dus een woordje duiding bij het verschil tussen een quarantaine van 14 dagen en een isolatie van zeven dagen”, klonk het maandag.

Als je symptomen van Covid-19 vertoont en dus mogelijk besmet bent, moet je 14 dagen in quarantaine. De incubatieperiode van het virus is namelijk twee weken. Als je het na die tijd negatief test, kunt je ervan uitgaan dat u niet besmet bent.

Maatregelen

Als je effectief al besmet bent, dan moet je zeven dagen in isolatie. Na zeven dagen is het virus niet uit je lichaam, maar bent je niet meer besmettelijk. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de werknemers van de vleesverwerker Westvlees. Wie besmet was, moest maar zeven dagen thuisblijven.

De maatregelen in quarantaine of isolatie zijn wel dezelfde: blijf thuis, ga niet werken of naar school, probeer zoveel mogelijk apart te slapen, deel geen huisraad met je huisgenoten en was je handen regelmatig.

Meer
Lees meer...