Rechtse studentenclub Schild & Vrienden toont uiterst ranzige kant: niemand verdedigt hen nog

De berichten in de gesloten chatgroepen van Schild & Vrienden, een rechtste studentenclub, staan bol van racisme, sexisme, Jodenhaat, homohaat, en adoratie voor Hitler. Geconfronteerd met die berichten ontkent oprichter Dries Van Langenhove alles. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De studenten krijgen een golf van verontwaardiging over zich. 

De afgelikte en proper opgeklede Dries Van Langenhove, leider van de rechtse studentenclub Schild & Vrienden kan eerder ‘extreemrechts’ dan ‘deftig rechts’ genoemd worden. Dat blijkt uit een reportage van Pano, het onderzoeksprogramma van de VRT.

Want Van Langenhove en co hebben zich in hun besloten chatgroepen helemaal uitgeleefd in het delen van allerlei extreme berichten, vooral memes. Een pak daarvan zouden wel eens strafbaar kunnen zijn, want racistisch of nazistisch van aard: het staat bol van swastika’s en Hitlerverering.

Op Facebook heeft Schild & Vrienden wel wat aanhangers: zo’n 15.000 mensen volgen de pagina en in de afgesloten chatgroep zijn er 900 leden.

De vijfentwintigjarige Van Langenhove was de afgelopen maanden een rijzende ster aan het rechtse firmament: in de media dook hij regelmatig op als nieuwe stem van het rechtse, Vlaamse kamp. Hij wil met zijn Schild & Vrienden naar eigen zeggen “bijdragen aan een mentaliteitswijziging bij de jeugd om de Vlaamse identiteit en de Europese cultuur uit te dragen”.

Traditie van Alt-right

Maar die afgelikte versie van de jongeman staat in schrik contrast met wat er dan gezegd wordt in de besloten Facebookgroep. Verheerlijking van Hitler, of racisme is één zaak, tegelijk toont de groep ook dat de leden van de groep kicken op wapens. Zo poseren de leden met wapens.

De groep zit helemaal in de traditie van Alt-right, het nieuwe extreemrechts in de VS. Die werden plots van een bende in de marge, naar het hart van de Amerikaanse samenleving gekatapulteerd met de verkiezingen van Donald Trump, die ze openlijk en meest loyaal van allen gesteund hebben.

Toch is de groep niet echt partijpolitiek. Het gaat meer over infiltratie: “We moeten de N-VA van binnenuit verrechtsen”, zo schrijven de leden van de groep.

Opvallend is dat Van Langenhove ontkent dat hij een aantal posts gezet heeft. Hij komt met het compleet onwaarschijnlijke verhaal dat iemand anders in de besloten groep zijn profiel zou gehackt hebben. “Iedereen kan een profiel met mijn foto maken en onder mijn naam posten. Ik heb veel van deze memes nog nooit in mijn leven gezien.”

De reacties uit de politiek en academische wereld zijn ondertussen niet min.

vrt
Facebook
De rector van de UGent roept op tot een onderzoek:De Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt het walgelijk:Theo Francken (N-VA), die regelmatig opduikt op foto’s samen met de club, is even scherp:Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V):Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten noemt het facisme:Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft het over “een onthutsende aflevering”:
Meer
Lees meer...