Rechtszaak Ed Sheeran gaat alle kanten uit: aanklager valt flauw en Ed Sheeran zingt tijdens proces

Het proces voor de aanklacht tegen Ed Sheerans nummer Thinking Out Loud ging begin deze week in New York van start. De zanger wordt aangeklaagd door nabestaanden van Amerikaanse singer-songwriter Ed Townsend, die nauw samenwerkte met Marvin Gaye. Het bekende nummer Thinking Out Loud van Ed Sheeran zou het ritme en de melodie uit Marvins Let’s Get It On bevatten. Sinds het begin van het proces hangt er al heel wat spanning en chaos in de lucht. Zo heeft één van de aanklagers de zaal moeten verlaten nadat ze flauwviel en speelde Ed Sheeran een stukje van zijn nummer voor de jury.

De zaak werd al in 2017 aangespannen door familieleden van Ed Townsend, maar afgelopen maandag is het proces pas echt begonnen. Nu eisen de nakomelingen een schadevergoeding die wel tot 100 miljoen dollar (of wel zo’n 91 miljoen euro) kan oplopen. Ed Sheeran zal komende weken tijdens de rechtszaak zijn nummer en uitvoering moeten verdedigen aan de juryleden. Hoewel de songteksten van beide nummers over andere thema’s gaan, kan de jury daar geen rekening mee houden. Van hen wordt verondersteld dat ze enkel naar de basiselementen luisteren, zoals het ritme, de harmonie en de compositie van beide nummers.

Concertzaal of rechtszaal?

Ed Sheeran was donderdag de eerste getuige in zijn eigen verdediging. Hij vertelde de jury onder meer hoe het nummer in een paar uur tot stand kwam. Volgens hem was de tekst aanvankelijk “I’m singing out now” en werd het pas later veranderd naar “I’m thinking out loud”. “Ik krijg veel inspiratie uit dingen in mijn leven en familie,” zei Sheeran, die zei dat het nummer geïnspireerd was door de liefde die hij zag tussen zijn grootouders.

Ed Sheeran haalde plots zijn gitaar boven en speelde het akkoordprogressie van zijn hitsong Thinking Out Loud en zong in de getuigenbank in de staatsrechtbank van Manhattan op donderdag de eerste zin van zijn nummer ‘When your legs don’t work like they used to before’.

Zaak onderbroken

De zangkwestie was niet het enige bizarre tijdens deze rechtszaak. Zo werd het proces woensdag ook al onderbroken toen één van de aanklagers, Townsend’s dochter Kathryn Griffin Townsend, in elkaar zakte en uit de rechtszaal moest worden gedragen. Ze viel flauw net toen Sheerans team een kruisverhoor begon met een musicoloog die was ingeschakeld om te getuigen dat er een aanzienlijke gelijkenis was tussen de twee nummers.

Griffin Townsend verscheen eerder als getuige en zei dat ze de erfenis van haar vader wilde beschermen, maar voegde eraan toe dat ze de zaak met tegenzin had aangespannen en beschreef Sheeran als “een groot artiest met een grote toekomst”.

Zij is één van de drie eisers, samen met Townsends zus Helen McDonald en de nalatenschap van Ed Townsends ex-vrouw Cherrigale Townsend.

Normaal gezien wordt het proces maandag verdergezet.

Meer
Lees meer...