Ed Sheeran naar de rechtbank voor plagiaat

Vorige week haalde Drake nog maar de media nadat hij beschuldigd werd van copyrightclaims in een van zijn albums. Nu is het de beurt aan Ed Sheeran. De Britse zanger zou worden aangeklaagd door nabestaanden van Amerikaanse singer-songwriter Ed Townsend, die nauw samenwerkte met Marvin Gaye. Het bekende nummer Thinking Out Loud van Ed Sheeran zou het ritme en de melodie uit Marvins Let’s Get It On bevatten.

Ed Sheeran werd afgelopen week opnieuw geconfronteerd met beschuldigingen van de familie van Ed Townsend, die samen met Marvin Gaye het nummer Let’s Get It On geschreven heeft. Volgens hen zou de popster delen van Let’s Get It On hebben overgenomen voor zijn eigen hit Thinking Out Loud.

De twee nummers zijn tientallen jaren na elkaar uitgebracht, maar sommigen zeggen dat ze zo goed als hetzelfde klinken. “Dit moet stoppen”, zei de dochter van Townsend, Kathryn Griffin-Townsend, vorige maand. “We hebben tegenwoordig genoeg chaos in de wereld, en dat we hier moeten staan ​​en ons zorgen moeten maken dat andere mensen andermans bezittingen stelen.”

Proces

De zaak werd al in 2017 aangespannen door familieleden van Ed Townsend, maar afgelopen maandag is het proces pas echt begonnen. Nu eisen de nakomelingen een schadevergoeding die wel tot 100 miljoen dollar (of wel zo’n 91 miljoen euro) kan oplopen.

Ed Sheeran zal komende weken tijdens de rechtszaak zijn nummer en uitvoering moeten verdedigen aan de juryleden. Hoewel de songteksten van beide nummers over andere thema’s gaan, kan de jury daar geen rekening mee houden. Van hen wordt verondersteld dat ze enkel naar de basiselementen luisteren, zoals het ritme, de harmonie en de compositie van beide nummers.

Tweede rechtszaak

In maart dit jaar moest Ed Sheeran een gelijkaardige rechtszaak ondergaan. Artiest Sami Chokri, bekend als Sami Switch, beweerde dat het nummer Shape Of You van Ed Sheeran uit 2017 zijn nummer Oh Why uit 2015 plagieerde. Uiteindelijk won Ed Sheeran die rechtszaak en maakte hij via Instagram heel duidelijk dat zo’n soort gelijkenissen in de muziekwereld kunnen voorkomen. “Toeval is onvermijdelijk als er elke dag 60.000 nummers op Spotify worden uitgebracht. Dat zijn 22 miljoen nummers per jaar, en er zijn maar 12 noten die beschikbaar zijn”, zei hij.

Meer
Lees meer...