Slowaaks-Canadese regisseur van ‘Ghostbusters’-films Ivan Reitman (75) overleden

Producent-regisseur Ivan Reitman, van wie in de jaren ’70 en ’80 zeer succesvolle komedies verschenen, waaronder het kassucces Ghostbusters, overleed op 12 februari in zijn slaap in Montecito, Californië, zo bevestigde zijn familie aan Associated Press. Hij werd 75 jaar. De doodsoorzaak is niet bekend.

“Onze familie rouwt om het onverwachte verlies van een echtgenoot, vader en grootvader die ons leerde om altijd de magie in het leven te zoeken”, zeiden zijn kinderen, regisseur Jason Reitman, Catherine Reitman en Caroline Reitman in een gezamenlijke verklaring. “We troosten ons met het feit dat zijn werk als filmmaker talloze anderen over de hele wereld heeft doen lachen en gelukkig heeft gemaakt. Terwijl we rouwen in privé, hopen we dat degenen die hem kenden door zijn films, hem altijd zullen herinneren.”

Ivan Reitman

Ivan Reitman werd geboren op 27 oktober 1946 in Tsjecho-Slowakije en groeide op in Toronto, Canada. Zijn moeder overleefde het concentratiekamp van Auschwitz en zijn vader vocht in het Tsjechische verzet. De familie emigreerde in 1950 naar de VS om te ontsnappen aan het repressieve naoorlogse communistische regime.

Zijn eerste grote indruk maakte hij als producent van Animal House (1978), de zeer succesvolle studentenkomedie die Saturday Night Live-ster John Belushi bij het grote publiek introduceerde. Hij stapte al snel over op het regisseren van films en zijn eerste twee hits, Meatballs (1979) en Stripes (1980), brachten een andere SNL-ster, namelijk Bill Murray, naar het hoogste niveau van filmsterrendom.

Ghostbusters

Maar hoe goed deze films ook waren aan de kassa, ze waren slechts een opwarmertje voor Reitmans grootste hit, die hij produceerde en regisseerde. Mede geschreven door Dan Aykroyd en Harold Ramis, die samen met Murray, Moranis en Sigourney Weaver in de hoofdrollen speelden, was Ghostbusters (1984) de perfecte combinatie van wijsneuzige humor en creatieve, big-budget special effects.

Met een binnenlandse omzet van bijna 229 miljoen dollar (zo’n 202,5 miljoen euro) was het een van de meest succesvolle komedies van zijn tijd. Het leidde tot een franchise met een vervolg, Ghostbusters II, in 1989, twee televisieseries en twee reboots. De eerste kwam in 2016 en bestond uit een volledig vrouwelijk team. De tweede reboot uit 2021, Ghostbusters: Afterlife, werd geregisseerd door Reitmans zoon Jason en herenigde de overlevende sterren van de oorspronkelijke film.

Verdere carrière

Hoewel geen van Reitmans daaropvolgende films vergelijkbaar succes haalde, behield hij zijn reputatie met een reeks komedies die de carrière van de stoere actieheld Arnold Schwarzenegger (The Terminator) een nieuwe vorm gaven: Twins (1988), Kindergarten Cop (1990) en Junior (1994). Hij produceerde ook de familievriendelijke Beethoven-komedies met in de hoofdrol de welgekende St. Bernard hond en de live action animatiefilm Space Jam (1996) met basketbalster Michael Jordan.

Maar in de late jaren ’90 keerde Reitman zich als regisseur naar de achtergrond en richtte hij zich steeds meer op produceren. Zijn meest recente regiewerk omvatte zijn laatste speelfilm, Draft Day met Kevin Costner en de romcoms No Strings Attached en My Super Ex-Girlfriend.

Als producent was hij o.a. verantwoordelijk voor de film Baywatch (2017) met Dwayne Johnson en Zac Efron en Disney’s Godmothered (2020). In 2009 was hij medeproducent van Up in the Air, een komedie-drama met George Clooney in de hoofdrol als een specialist op het gebied van bedrijfsafslanking. De film, geregisseerd en mede geschreven door zijn zoon Jason, sleepte een Academy Award in de wacht als Beste Film en kreeg de Oscar voor het Beste Bewerkte Scenario.

Reitman laat zijn vrouw Genevieve, zijn zoon Jason, ook een regisseur, en dochters Caroline en Catherine, een tv-actrice, achter.

Meer
Lees meer...