Remco Evenepoel (22) op zucht van historische winst in de Vuelta

Remco Evenepoel is zaterdag zonder averij de laatste bergrit in de Ronde van Spanje doorgekomen. Zonder bizarre ongelukken in de vlakke slotrit wint hij zondag de Vuelta, de eerste winst in een grote wielerronde voor een Belg in 44 jaar.

Het is van Johan De Muynck in 1978 geleden dat een Belg nog een van de grote rondes (Giro, Tour, Vuelta) kon winnen. De Muynck won toen de Giro.

Het supertalent Evenepoel won ondanks zijn jonge leeftijd al tal van kortere meerdaagse koersen – naast verscheidene tijdritten en klassiekers – maar klimt nu nog een niveau hoger door ook een grote wielerronde te winnen.

Critici de mond gesnoerd

Vooraf waren er twijfels of hij wel een ronde van drie weken zou aankunnen. Vorig jaar eindigde een poging om een goed klassement in de Giro te rijden in een fiasco.

Evenepoel werd in de slotweek wel wat door het lot geholpen, omdat zijn voornaamste concurrent, de Sloveen Primoz Roglic, wegens een val de Vuelta moest verlaten.

Winst in de Ronde van Spanje zal ongetwijfeld weer de speculatie over Evenepoel als potentiële Tourwinnaar, een discussie die al jaren onder wielerliefhebbers woedt, doen oplaaien. De nakende overwinning is uiteraard ook een triomf voor het Belgische Quickstep Alpha Vinyl-team van manager Patrick Lefevere.

Meer
Lees meer...