Left Right
scrollTop top

Revolutie in transportsector: DHL krijgt 100 procent elektrische vliegtuigen


© Vanaf 2024 zullen twaalf DHL Alice-vliegtuigen over de VS vliegen. (Eviation/DHL)

DHL wil minder vervuilen en heeft onlangs aangekondigd om over te stappen op elektrische vliegtuigen. Er is al een partnerschap tot stand gebracht en het eerste vliegtuig zal binnenkort geleverd worden.

Begin 2021 kondigde Deutsche Post DHL, het moederbedrijf van DHL Express, aan dat het tegen 2030 7 miljard euro wil investeren om zijn CO2-uitstoot te verminderen.

“Naast de elektrificatie van de voertuigen zullen de middelen vooral gaan naar duurzame vliegtuigbrandstoffen en klimaatneutrale gebouwen”, schreef het bedrijf destijds in een persbericht.

Enkele maanden later zet het bedrijf zijn beloften om in daden. DHL Express heeft zopas aangekondigd dat het een partnerschap is aangegaan met Eviation, een bedrijf dat volledig elektrische vliegtuigen maakt. Het bedrijf zal tegen 2024 twaalf “Alice”-vliegtuigen leveren, die door DHL zullen worden ingezet aan de west- een oostkust van de Verenigde Staten.

“De toestellen zullen de vliegtuigen vervangen die momenteel actief zijn in deze twee regio’s van de Verenigde Staten om vracht te vervoeren van internationale luchthavens naar kleinere steden”, aldus DHL Express.

815 km bereik

De Alice is een volledig elektrisch vliegtuig. Het kan zowel passagiers (tot negen) als vracht (tot 1.200 kilogram laadvermogen) vervoeren. Eén piloot is bovendien al voldoende om het vliegtuig te besturen. Na een oplaadtijd van 30 minuten kan het toestel een uur in de lucht hangen en het vliegtuig kan maximaal 815 kilometer ver vliegen.

Niet onbelangrijk: deze versie van de Alice heeft nog nooit gevlogen. De eerste vlucht is gepland voor het einde van het jaar.

Met deze vloot elektrische vliegtuigen wil DHL het “eerste elektrische expresnetwerk ter wereld” uitbouwen. De Alice’s zullen het transportbedrijf in staat stellen zijn energieverbruik, bedrijfskosten en CO2-uitstoot te verminderen.

“Wij geloven rotsvast in een toekomst zonder uitstoot van schadelijke stoffen in de logistiek […] In Eviation hebben we de ideale partner gevonden, want we hebben hetzelfde doel en samen gaan we een nieuw tijdperk van duurzame luchtvaart tegemoet”, zegt John Pearson, CEO van DHL Express.

Het Eviation-vliegtuig is volgens DHL ideaal “voor regionale routes” en “vergt minder investeringen in grondinfrastructuur”. Het kan tijdens het laden en lossen worden opgeladen met elektriciteit, “wat snelle doorlooptijden garandeert om de zeer strakke deadlines van DHL Express te halen”.

(am)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…