Roddelen met Erik Van Looy: dit denkt The Loft-regisseur écht over zijn cast

We hebben er even op moeten wachten, maar het is gebeurd: The Loft speelt in de Belgische cinemazalen, whoop whoop! “Nog beter dan de Vlaamse”, volgens regisseur Erik Van Looy die vol lof (uhu, zonder ’t’) is over zijn Amerikaanse cast “vol lekkere snoepjes”. Tijd om hun kleine en grote kantjes op een rijtje te zetten en dus spraken we af met Erik om te ‘doddelen’ over zijn fantastische cast.

Met mannen als James Marsden…

… Wentworth Miller….

… en Matthias Schoenaerts…

… is er geen ontkennen aan: de cast van The Loft is 100 procent Hollywood perfect

Yups, de actrices ook

En dus willen we meer weten over hen. Véél meer. En wie kan ons daar beter bij helpen dan de regisseur himself, Erik Van Looy?

Zeg het eens, Erik: wie van de acteurs vergat het vaakst zijn tekst?

“Eeuuhm… (denkt paar seconden na). Karl Urban. Ja, Karl Urban (speelt architect Vincent Stevens in The Loft, nvdr.) Ik denk dat hij soms ja… iets meer tijd nodig had om wakker te worden.” 

“Maar pas op, hij had ook het meeste tekst natuurlijk. Je ziet dat ook in de trailer: het is bijna de hele tijd Karl Urban. Maar ik vind hem echt heel goed. ‘k Ben al jaren een grote fan van hem.”

Karl Urban dus? Of nee, toch niet…

“Uiteindelijk vergeet niemand echt zijn tekst, hoor. Ze waren allemaal heel goed voorbereid. Of nee, weet je wie het meest vergeet? De regisseur. Ik stond daar af en toe wel eens te doddelen. (lacht)”

Wie geen flauw idee heeft wat Erik precies bedoelt met het woord ‘doddelen’: klik hier

Wie kwam meestal als laatste aan op de set?

“Acteurs zijn meestal allemaal te laat. Maar dat viel hier uiteindelijk nog goed mee. ‘k Heb ooit met Mickey Rourke gewerkt (in de film Shades uit 1999, nvdr.). Bij hem mocht je al blij zijn als hij ‘maar’ een uur te laat kwam.”

Dus…

“Goh… Nee, deze zijn echt allemaal redelijk stipt. Ook Matthias, hé.”

Wie kwam meestal als eerste aan op de set?

“Wentworth Miller was altijd als eerste daar. Hij is echt een hele stipte. Tegelijk is hij ook de meest gereserveerde van alle acteurs. Hij is ook heel goed voorbereid, en dat gaat dan echt tot op de letter.”

Een pietje precies dus…

“Ja, eigenlijk wel. Maar pas op, ik heb daar wel respect voor, want ik ben zelf ook zo. Ik zie er misschien niet zo uit… Maar enfin… Of zie ik er wel zo uit?”

Wie had het minste moeite om in zijn rol te komen?

“Matthias. Dat was echt ongelofelijk. In het begin ben je als acteur echt aan ’t zoeken naar je personage, maar Matthias zat er vanaf de eerste scène loodrecht op. Boenk erop, zoals ze zeggen.” 

Matthias – loodrecht – boenk erop. *Zwijmel zwijmel* 

Maar euh… Ga door, Erik.

“Die gasten hadden direct zo iets van: ‘Fuck man, we gaan hier serieus uit ons pijp moeten komen om die bij te benen.’ En dat is dan ook gebeurd.”

Wie van de 5 mannen vind je zelf de knapste?

“Eeuhm… Wie ik de knapste vind? Euhm… Matthias. Ja, de Matthias. Maar vertel dat tegen niemand, hé!”Bij deze.“Maar dat is… Ge stelt nu echt…” (Erik bewijst dat hij wel degelijk kan doddelen.) “Ge laat nu wel een keuze uit héle lekkere snoepjes. Ik bedoel… Geef toe dat die mannen allemaal knap zijn?”Goh ja… Eric Stonestreet is nu niet echt mijn type…

“Oké, ja, Eric Stonestreet is misschien geen adonis. Maar tegelijk toch ook zéér overtuigend in zijn liefdesscène, hé?”

“Nee, ’t is echt een Sophie’s Choice. Maar ik denk: op één Matthias Schoenaerts, op twee Karl Urban en op drie James Marsden. Akkoord?”

Ongeveer, maar James Marsden is mijn favoriet.

“Ja, dat is een hele schone gast. Maar hij is wat te klein. Nochtans aan de tienermeisjes te horen in Amerika is iedereen gek van James. We waren eens in New Orleans aan ’t filmen toen er plots een tram voorbij kwam en die meisjes sprongen letterlijk uit die tram om bij hem te zijn.”

Knikt begripvol.

En wie van de vrouwen vind je de knapste?

“Ze zijn allemaal heel knap. maar als ik echt moet kiezen: Margarita Levieve. Zij speelt de vrouw van Matthias Schoenaerts. Ze is ook een hele goeie actrice die helaas niet echt aan het doorbreken is.”

“Maar het houdt niet op natuurlijk, ze zijn allemaal knap. De twee blonde vrouwen, zowel Rachael Taylor als Isabel Lucas, komen trouwens allebei uit Australië. Dat is geen toeval denk ik, want ik heb veel Amerikaanse actrices gezien ook. Maar voor mij hadden zij net ietsje meer gelaagdheid, waarmee ik niet wil zeggen dat alle Amerikaanse actrices dwaze figuren zijn natuurlijk. Maar zij hadden zo net iets meer, iets exotisch, iets fris, iets speciaals, waardoor ik op hen gevallen ben. Als regisseur uiteraard.”

Op welk mannelijk personage lijk je zelf het hardst?

“De detective met de zwarte huidskleur.” (lacht)Deze dus:“Nee, James Marsden denk ik. Enfin, dat hoop ik toch. Hij is het geweten van de film. Hij bedriegt zijn vrouw – waarmee ik niet wil zeggen dat ik dat doe of gedaan heb – maar hij voelt zich daar schuldig over. Hij wordt gewoon verliefd op een andere vrouw. Dat kan gebeuren, dus dat gedrag kan ik begrijpen. Terwijl de anderen… Laten we zeggen dat hun ethische normen wat dat betreft iets lager liggen.”

The Loft speelt momenteel in de Belgische zalen. Op 23 januari 2015 volgt de brede release in de Verenigde Staten.

Meer
Lees meer...