Rode Duivels behalen zuinige overwinning met onuitgegeven elftal tegen Wales dankzij uitblinker De Bruyne

België heeft in de Nations League thuis tegen Wales gedaan wat het moest doen. Na een snelle voorsprong via een doelpunt en assist van Kevin De Bruyne, hield een onuitgegeven basiselftal in de tweede helft stand. Zo behouden de Rode Duivels de kans op groepswinst in hun poule, al zal het daarvoor zondag tegen Nederland beter moeten spelen.

De Rode Duivels speelden tegen Wales in het Koning Boudewijnstadium voor het eerst in hun nieuwe (bekritiseerde) WK-uitrusting. Maar dat was niet het enige nieuwe aan het Belgische elftal. Bondscoach Roberto Martinez besloot namelijk om de 18-jarige Zeno Debast bij zijn eerste selectie meteen in basis te droppen. De jonge verdediger is dit seizoen een van de uitblinkers bij RSC Anderlecht en kreeg nu dus ook de kans om zich te bewijzen voor de nationale ploeg.

Omdat ook Jan Vertonghen mocht starten, stonden er voor het eerst sinds 2009 twee spelers van de Belgische recordkampioen in de basis bij de Rode Duivels. Voorin koos Martinez noodgedwongen – door een blessure van Romelu Lukaku – voor Michy Batshuayi.

Kevin De Bruyne

De jonge Welshe ploeg begon snedig aan de partij en leek zo België te verrassen. Maar toch waren het de Rode Duivels die de score openden. Na 10 minuten openden ze de score. Debutant Debast bereikte Thomas Meunier die doorspeelde naar Batshuayi. De spits bediende onbaatzuchtig Kevin De Bruyne, die simpel afwerkte.

In de 37ste minuut waren de rollen omgekeerd. Kevin De Bruyne bleef de verdediging van Wales geselen en vond in een van die aanvallen Batshuayi aan de tweede paal. Die scoorde zo eenvoudig zijn 26ste doelpunt in amper zijn 46ste wedstrijd voor de Rode Duivels.

Mindere tweede helft

De comfortabele voorsprong had de Rode Duivels in de tweede helft in slaap gewiegd. De overtuigende eerste helft kreeg namelijk allesbehalve geen vervolg. Na 5 minuten werd het zelfs 2-1 toen Kieffer Moore met een kopbal Debast wist te verschalken en de bal voorbij Thibaut Courtois in doel wist te werken.

Daardoor bleef het nog even beven voor de Belgen. Op het uur bracht Martinez met Leandro Trossard, Dries Mertens en Loïs Openda enkele nieuwkomers. Iets later zou ook Hans Vanaken nog even zijn kans krijgen. Maar toch was het aanvankelijk Wales dat dichter bij de 2-2 kwam, dan België bij de 3-1. In de slotminuten waren de Rode Duivels nog even gevaarlijk. Bondscoach Roberto Martinez pakte in zijn 75ste cap zelfs een vreemde rode kaart op het einde, waardoor Thierry Henry even moest overnemen.

Nederland

Door de eenvoudige overwinning doet België in de Nations League wat het moet doen. Omdat ook Nederland won van Polen (0-2) staan de Rode Duivels zondag voor een moeilijke opdracht om de groepswinst nog te pakken. Daarvoor moeten ze namelijk beter doen dan de 1-4-nederlaag die ze begin juni opliepen thuis tegen onze noorderburen.