Rode Duivels geven voorsprong uit handen; Frankrijk naar finale Nations League

België is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de UEFA Nations League. In de halve finale tegen wereldkampioen Frankrijk begon het nochtans sterk met een 2-0-ruststand. In de tweede helft gaven de Rode Duivels die voorsprong echter uit handen en incasseerden ze in de slotminuten de 2-3. Spanje en Frankrijk spelen komende zondag in Milaan de finale van de Nations League, België speelt de troostfinale tegen Italië.

Hoewel er met Frankrijk een moeilijke tegenstander op de Rode Duivels wachtte, was het geloof bij de Belgen op voorhand groot. Nadat de ‘gouden generatie’ op het WK en EK naast de titel greep, kreeg het met de UEFA Nations League een nieuwe kans om toch een prijs te pakken. Bovendien was het juist Frankrijk dat België drie jaar geleden uit de finale van het wereldkampioenschap hield.

Verdiende voorsprong aan de rust

Na een gelijk opgaand wedstrijdbegin kwamen de Rode Duivels op het halfuur steeds beter in de match. Yannick Carrasco beloonde dat harde werk na 37 minuten door de 1-0 verrassend in de korte hoek voorbij de Franse doelman Hugo Lloris te schieten. Frankrijk was even aangedaan en daar profiteerde Romelu Lukaku van door enkele minuten later al de 2-0 te scoren. Kevin De Bruyne was bij beide doelpunten de aangever.

Frankrijk keert terug in tweede helft

Aan de rust leken de Rode Duivels dus op weg naar een vlotte zege en een verdiende revanche op de Fransen. België kroop echter te veel achteruit en vergat te voetballen, waardoor Les Bleus opnieuw in de wedstrijd kwamen. Paul Pogba en Kylian Mbappé misten eerst nog, maar op het uur was het voor Karim Benzema wel raak: 2-1.

Ook deze keer duurde het niet lang voor een opnieuw een doelpunt viel. Yoeri Tielemans tikte ongelukkig Antoine Griezmann, iets wat de VAR niet was ontgaan. Na enige twijfel besloot scheidsrechter Daniel Siebert de bal op de stip te leggen. Oog in oog met Thibaut Courtois mistte Mbappé niet.

Lukaku niet, Hernández wel

Na die gelijkmaker leek de wedstrijd af te streven op verlengingen, tot Lukaku de Belgen even in een delirium bracht. Hij tikte een heerlijke voorzet van Carrasco binnen, maar ook deze keer greep de VAR in en werd het doelpunt terecht afgekeurd voor buitenspel. Het was daarentegen Theo Hernández die aan de andere kant met een schitterend schot voor een ijskoude douche zorgde voor de Rode Duivels.

Door die nederlaag is België veroordeeld tot de troostfinale tegen gastland Italië. Die wedstrijd gaat zondag 10 oktober om 15 uur door in Turijn. Om 20.45 uur later die avond spelen Spanje en Frankrijk de finale van de Nations League. De winnaar van die match mag zijn naam bijschrijven op de nog korte erelijst en volgt zo Portugal, de winnaar van twee jaar geleden, op.