Rode Duivels winnen overtuigend van Zweden in debuutwedstrijd van bondscoach Tedesco

België heeft zijn eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco overtuigend gewonnen. In en tegen Zweden werd het 3-0 dankzij een hattrick van Romelu Lukaku. Daarmee beginnen de Rode Duivels hun kwalificatiecampagne voor het Europees kampioenschap van 2024 met een zege.

Het tijdperk post-Roberto Martinez is ingezet met een zege. Domenico Tedesco nam vorige maand het roer over en wist zijn eerste wedstrijd als bondscoach van de Rode Duivels zonder problemen te winnen. De Duitser had in zijn eerste selectie al – deels noodgedwongen – gekozen voor enkele nieuwe en vooral jongere spelers.

Basiselftal

Ook in zijn eerste basiselftal posteerde Tedesco heel wat spelers met weinig ervaring bij de Rode Duivels. Zo koos hij achterin onder andere voor Wout Faes en Arthur Theate, naast Timoty Castagne en ervaren rot Jan Vertonghen.

Het middenveld bestond uit kapitein Kevin De Bruyne naast Amadou Onana en Yannick Carrasco. Leandro Trossard en de verrassende Dodi Lukebakio bevolkten de flanken en topschutter aller tijden Romelu Lukaku stond uiteraard in de spits. Thibaut Courtois nam als vanouds zijn plaats in onder de lat.

Bal op de lijn van Zweden

België begon enigszins twijfelachtig aan de wedstrijd tegen Zweden. De Rode Duivels zakten iets te ver in en het balbezit was vaak voor de thuisploeg. Toch was de eerste kans voor Yannick Carrasco na een mooie actie van Lukebakio en een voorzet van De Bruyne.

Na een kwartier kreeg Zweden zijn grootste kans van de wedstrijd. Dejan Kulusevski zette zich goed door van de flank en kreeg de bal voorbij Courtois, maar gelukkig was daar Faes om van de lijn te redden.

Lukebakio en Lukaku

Na twintig minuten nam België de wedstrijd meer en meer in handen. Na 35 minuten resulteert dat ook in een goal. Een voorzet van een ijzersterke Lukebakio wordt door Lukaku knap binnengekopt. 0-1 is meteen ook de ruststand.

Vlak na de rust zien we dezelfde combinatie. Opnieuw dribbelt Lukebakio en zet de winger van Hertha Berlin knap voor en opnieuw is het Lukaku die – met zijn 70ste interlandgoal – voor de 0-2 zorgt. De Zweden lijken nu definitief geslagen.

Knap debuut Bakayoko

Op het uur grijpt Tedesco een eerste keer in. Hij haalt Lukebakio en Trossard naar de kant en brengt Orel Mangala en Johan Bakayoko in. Door die laatste in een officiële wedstrijd te laten meespelen, voorkomt België ook dat hij later kiest voor Ivoorkust. De amper 19-jarige speler van PSV werd eigenlijk maar later als vervanger van de geblesseerde Jeremy Doku opgeroepen. Hij bewijst echter al snel dat hij echt zijn plaats heeft bij de Rode Duivels met enkele knappe acties. Zijn mooiste actie van de wedstrijd brengt Romelu Lukaku in de 83ste minuut helemaal alleen voor doel, zodat die eenvoudig zijn derde van de match kan binnentikken.

Bij Zweden gaan de handen uiteindelijk nog één keer op elkaar: voor de invalbeurt van de 41-jarige legende Zlatan Ibrahimovic. Verder laten ze zich enkel opmerken door onmacht en enkele vuile overtredingen.

EK-kwalificatie

Dankzij de zege in en tegen Zweden begint België ook uitstekend aan de kwalificatiecampagne voor het EK 2024. In een groep met verder ook nog Oostenrijk, Estland en Azerbeidzjan was de verplaatsing naar Zweden op papier namelijk een van de moeilijkste wedstrijden.

Volgende week dinsdag 28 maart spelen de Rode Duivels een oefenwedstrijd in en tegen Duitsland.

Meer
Lees meer...