Roemeense rechtbank wijst beroep af en bevestigt aanhouding Andrew Tate

Een Roemeense rechtbank heeft het beroep van de Britse broers Andrew (36) en Tristan (34) Tate tegen hun aanhouding afgewezen. De influencer, voormalig kickbokser en notoire vrouwenhater moet daardoor minstens 30 dagen in voorhechtenis blijven op verdenking van georganiseerde misdaad, mensenhandel en verkrachting.

Eind 2022 voelde de omstreden zakenman en influencer Andrew Tate de noodzaak om te tweeten naar klimaatactiviste Greta Thunberg dat hij 33 zeer vervuilende auto’s heeft. In de tweet gaf hij al aan hoeveel zijn Bugatti en twee Ferrari’s verbruikten. Daarnaast vroeg hij ook aan Greta Thunberg om haar e-mailadres zodat hij haar een volledige lijst kan sturen met zijn autocollectie en “hun respectievelijke enorme verbruik”. Greta’s antwoord liet niet lang op zich wachten. Ze stuurde terug: “Ja, vertel het me aub. Je kan me mailen via smalldickenergy@getalife.com”.

Andrew Tate vs. Greta Thunberg

Dat kon het zelfverklaarde alfamannetje Andrew Tate niet zomaar laten passeren. Eerst reageerde hij op de tweet van Thunberg met haar eigen woorden “how dare you?“.

Tien uur later deelde Tate ook een filmpje, waarin hij in een badjas een sigaar rookt. Bij de video deelde hij ook de boodschap: “Bedankt om met je e-mailadres te bevestigen dat je een kleine penis hebt. De wereld was benieuwd. En ik ben het met je eens dat je een leven nodig hebt.” Hij vraagt in het filmpje ook om pizza waarbij hij duidelijk maakt dat hij niet wil dat de dozen gerecycleerd worden.

Arrestatie

Iets later werd Andrew Tate gearresteerd door DIICOT, een speciale eenheid van de Roemeense politie. In het aanhoudingsbevel staat te lezen dat het gaat om mensenhandel en verkrachting. Daarbij zouden zes slachtoffers zich gemeld hebben. Volgens speculaties op sociale media zou het merk van de pizzadozen in de video van Tate hebben geholpen bij zijn arrestatie. DIICOT ontkent dat echter.

De aanklagers menen dat de broers Tate hun slachtoffers hebben gelokt volgens de zogenaamde loverboy-methode. Daarbij zouden ze hen een relatie hebben beloofd, waarna ze hen “door middel van fysiek geweld, mentale intimidatie en dwang” verplicht hebben om pornografisch materiaal te produceren voor websites. In maart zou een van de broers ook een vrouw hebben verkracht, waarna de Roemeense autoriteiten zes slachtoffers hebben geïdentificeerd.

Aanvankelijk werden Andrew en Tristan Tate voor 24 uur vastgehouden, maar later werd hun arrestatie met 30 dagen verlengd. Naast de twee broers zouden ook twee vrouwelijke medeplichtigen zijn opgepakt. Roemeense autoriteiten hebben ondertussen ook verschillende auto’s en andere bezittingen van de broers in beslag genomen.

Beroep

Tegen die inbeslagname en tegen hun aanhouding zijn Andrew en Tristan Tate nu in beroep gegaan. Zij ontkennen namelijk alle aanklachten. Het Hof van Beroep had daar echter geen oren naar en bevestigde, na een hoorzitting van zes uur, hun aanhouding voor 30 dagen in voorlopige hechtenis. “Ik ben erg teleurgesteld. De maatregel lijkt mij buitensporig”, reageerde Eugen Vidineac, de advocaat van de broers na afloop volgens The Guardian aan lokale media.

Volgens de rechtbank hebben de broers Tate echter “een grote financiële draagkracht”, wat hen vluchtgevaarlijk maakt. Ze zouden namelijk gemakkelijk Roemenië kunnen verlaten en zich vestigen in landen die geen uitlevering doen naar het land.

Meer
Lees meer...