Roger Federer (41) kondigt afscheid van tennis aan

Tennislegende Roger Federer heeft zijn afscheid aangekondigd. De 41-jarige Zwitser zal volgende week in Londen nog de Laver Cup spelen, maar stopt daarna als proftennisser. Federer won in zijn carrière 20 grand slams, maar sukkelde de laatste jaren vooral met een aanslepende blessures.

Minder dan twee weken nadat Serena Williams (40), de beste vrouwelijke tennisster ooit, een punt zette achter haar actieve loopbaan, kondigt een andere grootheid zijn afscheid aan. Roger Federer heeft op sociale media laten weten na de Laver Cup (23-25 september) zijn tennisracket op te bergen.

Drie jaar blessureleed

“Zoals velen weten heb ik de afgelopen drie jaar af te rekenen gehad met heel wat uitdagingen in de vorm van blessures en operaties. Ik heb in die periode hard gewerkt om terug te keren op een competitief niveau. Maar ik ken de mogelijkheden én limieten van mijn lichaam en de boodschap die mijn lichaam mij recent gaf, was duidelijk”, schrijft Roger Federer.

“Ik ben 41 jaar oud. Ik heb in een periode van 24 jaar meer dan 1.500 wedstrijden gespeeld. Tennis is genereuzer geweest voor mij dan ik ooit had durven dromen, maar nu moet ik beseffen dat het tijd is om mijn profcarrière te beëindigen”, gaat de tennisgrootheid verder. “Ik zal in de toekomst uiteraard altijd tennis blijven spelen, maar de Laver Cup in Londen wordt mijn laatste ATP-toernooi.”

Laver Cup

De Laver Cup is een in 2017 opgericht tennistoernooi naar het voorbeeld van de Ryder Cup, het iconische golftornooi dat al bijna een eeuw bestaat. In de Laver Cup nemen de beste spelers van Europa het op tegen de beste spelers uit de rest van de wereld. De vorige vier edities werden telkens gewonnen door het Europese team.

Team Europe bestaat dit jaar naast Federer ook uit de Noor Casper Ruud (ATP-2), de Spanjaard Rafael Nadal (ATP-3), de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6), de Serviër Novak Djokovic (ATP-7) en Brit Andy Murray (ATP-43). Captain is de Zweedse ex-speler Björn Borg.

Zijn eeuwige rivaal John McEnroe is captain van Team USA, dat bestaat uit de Amerikanen Taylor Fritz (ATP-12), Frances Tiafoe (ATP-19) en dubbelspecialist Jack Sock (ATP-127), de Canadees Félix Auger-Aliassime (ATP-13), de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-17) en de Australiër Alex de Minaur (ATP-22). Het toernooi gaat door in The O2 Arena in Londen van 23 tot en met 25 september 2022.

Internationale doorbraak in 2001

Hoewel Rafael Nadal (22 grand slams) en Novak Djokovic (21 grand slams) recent Roger Federer (20 grand slams) hebben ingehaald, wordt de Zwitser door velen toch beschouwd als de beste tennisser aller tijden. Federer is namelijk een van de meest veelzijdige spelers ooit en zijn mooie stijl wordt door veel experts vaak geroemd.

Na successen bij de jeugd – waarin hij onder andere samen met de Belg Olivier Rochus de juniorentitel in het dubbelspel op Wimbledon won – maakte Federer in 1998 op 16-jarige leeftijd zijn debuut op het ATP-circuit tijdens de Swiss Open Gstaad in zijn thuisland. Niet veel later won hij in Toulouse zijn eerste ATP-match. Zijn internationale doorbraak kwam er in 2001 toen hij op Wimbledon op zijn 19de toenmalig nummer 1 en viervoudig winnaar Pete Sampras uitschakelde in vijf sets.

Wimbledon

Wimbledon zou altijd zijn favoriete grand slam blijven, want op gras kwam het spel van Roger Federer het best tot zijn recht. In 2003 won hij er zijn eerste grandslamtitel. Het jaar erna won hij maar liefst drie grand slams en bereikte hij voor het eerst de nummer 1-positie op de ATP-ranking. Federer zou de jaren daarna de grandslamtitels aan elkaar rijgen. In die periode ontstond ook zijn rivaliteit met Rafael Nadal. Die zou hem in zijn carrière tot zes keer toe kloppen in de finale van een grand slam, meestal op het gravel van Roland Garros.

Federer werd in zijn carrière meermaals afgeschreven. Dat gebeurde voor het eerst in 2013 toen rugproblemen hem lang er land van weerhielden zijn best niveau te spelen. Hij zou vier jaar lang geen grandslamtoernooi winnen en wisselde in die tijd ook van trainer. Rug- en knieproblemen bleven de Zwitser echter parten spelen, waardoor hij met verschillen rackets begon te experimenteren.

Comeback op hoogste niveau in 2017

In 2017 bewees Roger Federer echter dat hij nog niet versleten was door de Australian Open te winnen door zijn rivaal Nadal te kloppen in een epische finale. Ook de Spanjaard kwam toen juist uit een periode met veel blessureleed. Eén jaar later won Federer zijn 20ste en laatste grandslamtitel. Na afloop gaf hij een emotionele en ontroerende speech.

In 2020 zou hij een zware knieblessure oplopen waarvan Federer uiteindelijk nooit helemaal van zou herstellen. Hij onderging de jaren erna meerdere operaties in de hoop nog één keer op het hoogste niveau te kunnen terugkeren op zijn geliefde Wimbledon. Die droom heeft de Zwitser nu dus opgeborgen.

Financieel

Naast topprestaties op het terrein wist Roger Federer ook financieel alles uit zijn carrière te halen. Sinds 2012 staat de Zwitser in de top 10 van Forbes van best verdienende sporters ter wereld. In 2020 stond hij zelfs als eerste tennisser helemaal bovenaan die ranking.

Zelfs in 2022 is Federer, zonder één wedstrijd te spelen, nog steeds de best verdienende tennisspeler ter wereld. Dat dankt hij onder andere aan een lucratieve deal die hij in 2018 afsloot met het Japanse kledingmerk Uniqlo. Na 24 jaar gesponsord geweest te zijn door Nike liet Federer zich overhalen om de ‘swoosh’ voortaan achterwege te laten. Uniqlo bood hem namelijk een tienjarig contract aan ter waarde van 300 miljoen dollar. Ook als Federer zou beslissen te stoppen met tennissen, bepaalde het contract dat hij jaarlijks 30 miljoen dollar krijgt van Uniqlo, dat is drie keer zoveel als wat Nike hem tot dan betaalde.

Meer
Lees meer...