De wereld zien in 5 gerechten zonder corona grenzen te overschrijden

De grenzen zijn dicht en dit voor een onbepaalde tijd. Een reisje naar Mexico zit er dus voorlopig niet in. Maar als wij niet naar Mexico kunnen gaan, dan moet Mexico maar naar ons komen. Of misschien ga je liever even op reis naar Zwitserland, China … Wij zijn in onze kookboeken gedoken en met de volgende recepten ben je in no-time aan de andere kant van de wereld.

1. Mexicaanse burrito’s

Ola! Een typisch Mexicaans gerecht is de burrito! Een tortilla gevuld met bonen en vlees! Met het onderstaande recept maak je overheerlijke burrito’s en waan je je even in het wondermooie Mexico.

Benodigdheden voor vier burrito’s:

the Seasoned Mom
  • 4 grote tortilla’s
  • 300 g rundergehakt
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 60 g rode bonen uit blik
  • Een blik maïs van 60 g
  • 2 el tomatenpuree
  • 200 ml Vleesbouillon
  • 60 g geraspte cheddar
  • Komijnpoeder, peper en zout en een scheutje olie
  • 1 sombrero

Werkwijze:

  1. Spoel alle groentjes, haal de pitjes eruit en snij ze in blokjes. Pel het teentje knoflook en versnipper ze samen met de ui. Voor de look kan je best een knoflookpers gebruiken.
  2. Vervolgens neem je een pan, bak het gehakt met een scheutje olie. Voeg er de versnipperde look en ui aan toe. Vervolgens roer je er de tomatenpuree door samen met de bouillon. Als laatste voeg je er de paprika en de tomaten bij. Laat dit alles 15 minuutjes inkoken.  
  3. Om de vulling van de burrito af te werken voeg je er versnipperde chilipepers aan toe. De bonen en de maïs die je best even spoelt en laat uitlekken. Kruid alles af met een beetje komijn, peper en zout.
  4. Warm de tortilla’s even op in een pan zonder vetstoffen zodat deze warm zijn.
  5. Verdeel het mengsel over de tortilla’s, rol op. De liefhebbers kunnen de burrito’s besprenkelen met geraspte kaas en deze vervolgens op een bakplaat nog even onder de grill steken.
  6. Zet die sombrero op, smakelijk!

2. Skiën met raclette in Zwitserland

Giphy

Geef toe, er is niets beter dan heel veel kaas na een dagje skiën. Het is ook super gemakkelijk om klaar te maken en je kan het samen doen met je hele gezin. Het leuke aan raclette is dat je het aan tafel kunt bereiden. Zet je skibril op en smul van dit heerlijke gerecht.

Benodigdheden voor vier personen:

  • 1 kg aardappelen
  • 4 sneetjes gedroogde ham
  • 1 bokaal augurken (mogen ook kleine augurken zijn)
  • 1 bokaal zilveruitjes
  • Sla en worteltjes
  • Raclette kaas (je kiest zelf hoeveel kaas je wil eten)
  • Gourmet toestel
  • Skibril

Werkwijze:

  1. Maak de sla en wortelen schoon, snij de wortels in lange reepjes.
  2. Vervolgens kook je de worteltjes een 3-tal minuutjes om ze daarna te laten afkoelen in koud water. Je hoeft de aardappel niet te schillen, die mag in zijn geheeld gekookt worden.
  3. Nu kan het echte werk beginnen: je legt een plakje kaas in een gourmet pannetje, ondertussen kan je ook je worteltjes even laten grillen. Bij je raclette kan je dan wat augurkjes of zilveruitjes eten en een plakje gedroogde ham en je gekookte aardappeltjes.
  4. Skibril op, laat het smaken!

3. Chinese Babi Pangang

Giphy

Alle restaurants zijn gesloten, hoogstwaarschijnlijk ook je favoriete Chinese restaurant. Maar geen zorgen! Volg de onderstaande instructies en geniet van een heerlijke Babi Pangang, wist je trouwens dat dat Chinees is voor geroosterd varkentje?

Benodigdheden voor vier personen:

  • 300 g rijst
  • 1 ui
  • 3 el zonnebloemolie
  • 500 g sperziebonen
  • 300 g varkensvlees reepjes
  • 500 g babi pangang roerbaksaus
  • 350 g atjar tjampoer
  • een wokpan
  • Chinese eetstokjes

Werkwijze:

  1. Beginnen doen we met het koken van de rijst, hiervoor kijk je het best op de verpakking. Ondertussen snij je de ui zo fijn mogelijk.
  2. Vervolgens bak je het vlees 3 minuutjes in de wokpan met de zonnebloemolie. Als het vlees gebakken is haal je het terug uit de pan.
  3. Bak de ui en de sperziebonen in dezelfde pan (was deze dus nog niet af). Voeg dan het vlees terug toe, laat 5 minuten bakken.
  4. Als laatste voeg je de babi pangang roerbaksaus toe. Kruid het geheel een beetje bij met peper en zout.
  5. Dek de tafel zonder bestek maar met Chinese stokjes, schep de rijst, atjar en de saus op de borden en laat het smaken!

4. The American Dream burgers

Animaatjes

Amerika, het land van McDonald’s, KFC, Burger King en heel wat andere fastfood ketens. Je kan dan ook niet naar Amerika gaan zonder een typische Hamburger te eten met alles erop en eraan. Maak zelf je overheerlijke burger met het volgende recept.

Benodigdheden voor vier Hamburgers:

  • 4 hamburger broodjes
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • 1 rode ui
  • Handje sla
  • ½ el worcestersaus
  • 4 sneetjes cheddar kaas
  • 4 sneetjes bacon
  • 8 stukjes augurk
  • tomatenketchup
  • 1 l cola

Werkwijze:

  1. Om te beginnen bereiden we het gehakt. Dit doe je door een ei en paneermeel bij het gehakt te mengen. Kneed het geheel goed samen en voeg er vervolgens een beetje peper, zout, een halve rode ui (in stukjes) en de Worcestersaus toe.
  2. Als alles goed gekneed is kan je beginnen met burgers te maken, verdeel het gehakt in vier, en maak er mooie volle burgers van.
  3. Geen Amerikaanse burger zonder bacon, deze bak je in de pan waarna je het even laat uitlekken op een papier.
  4. De broodjes kan je even opwarmen in de pan, op de bbq of gewoon in de broodrooster.
  5. Nu begint de versiering, begin met de onderkant van het broodje, leg er wat sla tussen, de burger, een plakje kaas, de bacon en een sausje naar keuze. Sluit de burger nu met de bovenkant en geniet met een frisse Coca-Cola.

5. Afternoon tea scones

FavorFlav

In Engeland is het de gewoonte om thee te drinken met kleine gebakjes, de lijst met mogelijke combinaties is ellenlang. Daarom hebben wij één receptje voor jou uitgekozen. Veel kookplezier!

Benodigdheden voor tien Scones:

  • 250 g bloem
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl bakpoeder
  • rasp van een citroen
  • 115 g koude boter, in blokjes
  • 120 ml karnemelk
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g blauwe bessen
  • Voor de glazuur 130 g poedersuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • thee naar keuze

werkwijze:

  1. Beginnen doen we met de oven voor te verwarmen op 200 graden. De bakplaat mag je bekleden met bakpapier.
  2. Vervolgens maken we het deeg voor de scones klaar. Neem een kom en meng daarin de bloem, het poedersuiker, het bakpoeder, een snuifje zout en het citroenrasp  
  3. Daarna voeg je de boter toe en meng je alles goed met je handen. Voeg nu de karnemelk en het vanille extract toe aan het deeg en meng alles met een spatel.
  4. Het deeg is nu klaar om over de bakplaat verdeeld te worden in 10 even grote scones. (Je kan de scones uiteraard ook in een cupcake vormpje maken als dat iets gemakkelijker is). Nu zijn ze klaar om 25 minuutjes in de oven te duiken.
  5. Terwijl je scones goudbruin worden heb jij de tijd om het citroenglazuur te maken. Dit doe je door het citroensap te mengen met de poedersuiker. Als je goed roert, krijg je een mooi egaal glazuur.
  6. Haal na 25 minuutjes de scones maar uit de oven, laat ze even afkoelen en werk ze daarna af met het glazuur en de blauwe bessen.
  7. Schenk je thee in en geniet van dit lekkere vieruurtje.

Dit waren maar een paar van de honderden mogelijkheden om de wereld te proeven. Ga zeker ook andere gerechtjes opzoeken en smakelijk!

Meer
Lees meer...