Ronde van Frankrijk: Bob Jungels wint met indrukwekkende solo dag voor rustdag

Eén dag voor de rustdag gaf het peloton in de Tour een vrijgeleide aan de vluchters. Dat resulteerde in een razendspannende strijd tussen Bob Jungels (AG2R-Citroën) en Thibaut Pinot (Groupama-PDJ). Die eerste haalde het uiteindelijk na een solo van maar liefst 60 kilometer. Bij de klassementsrenners pakten topfavorieten Tadej Pogačar (UAE Emirates) en Jonas Vingegaard (Jumo-Visma) opnieuw enkele seconden op de concurrentie.

Na het aankomst in het Zwitserse Lausanne een dag eerder, ging de Tour voor rit 9 opnieuw van start van Zwitserland. 192,9 kilometer brachten de renners van Aigle opnieuw naar Frankrijk waar de aankomst bovenop de Châtel Les Portes du Soleil lag.

Kopgroep van 21 renners

Een heuvelachtige rit dus en dat betekende uiteraard weer een lange strijd om mee te raken in de vroege vlucht. Pas na de eerste klim van de dag reden veertien renners weg: Jonathan Castroviejo (Ines Grenadiers), Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Simon Geschke (Cofidis), Kobe Goossens (Intermarché-Wanty-Gobert), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Bob Jungels (AG2R Citroën), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Carlos Verona (Movistar), Luis Léon Sánchez (Bahrain Victorious), Joe Dombrowski (Astana), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Guy Niv, Hugo Houle (Israel-Premier Tech) en Franck Bonnamour (B&B Hotels-KTM).

Zij kregen iets later het gezelschap van een nieuw groepje van zeven renners, onder aanvoering van groene trui Wout van Aert (Jumbo-Visma). Hij bracht ook nog Brandon McNulty (UAE Emirates), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Pierre Latour (TotalEnergies), Benoît Cosnefroy (AG2R Citroën) en Ion Izagirre (Cofidis) mee. Van Aert maakte van de gelegenheid gebruik om de 20 groene punten onderweg mee te pakken. Zijn totale voorsprong bij het ingang van de rustdag zou daarmee oplopen tot 133 punten op Fabio Jakobsen.

Geschke pakte de bollen

UAE Emirates werkte ondertussen opnieuw in het peloton om de voorsprong niet te groot te laten worden. Vooral Urán, ooit tweede in de Tour en nu nog maar op een beperkte achterstand, mocht niet te veel uitlopen van de ploeg van gele trui Pogačar.

Op de Col de la Croix (8,1 km aan 7,6%) spatte de kopgroep helemaal uit elkaar. Jungels sprong weg en kreeg daarbij aansluiting van een alweer bedrijvige Geschke. Die laatste moest in de afdaling echter opnieuw lossen en in een mum van tijd van de Luxemburgse koploper en minuut op zijn dichtste achtervolgers. Aan de voet van de Pas de Morgins (15,4 km aan 6,1%) was die voorsprong zelfs nog verdubbeld.

Jungels vs. Pinot

In het peloton werden ondertussen schaduwfavorieten Daniel Felipe Martínez (Ineos Grenadiers) en zelfs Aleksander Vlasov (Bora-hansgrohe) in de problemen gemeld. Bij de vluchter besloot Pinot zich niet zomaar neer te leggen bij de zege van Jungels en de Fransman reed weg en naderde in een mum van tijd tot op zo’n 20 seconden. Daarachter pakte Geschke opnieuw bergpunten waardoor bij de Deense held Magnus Cort eindelijk uit de bolletjestrui rijdt.

Pinot had zich in zijn raid op Jungels duidelijk overdaan, want in plaats van dichter te komen, zag hij het Spaanse duo Castroviejo en Verona nog over hem gaan. Jungels pakte zo de ritzege, voor Castroviejo en Verona. Pinot moest tevreden zijn met de vierde plaats.

Veel kopmannen vallen door de mand

Bij de favorieten reden Pogačar en Vingegaard nog vier seconden weg van hun naaste belagers. Heel wat andere outsiders kregen een veel zwaardere rekening gepresenteerd aan de streep na een zware dag aan het einde van een zware week. Maandag gaat de Tour zijn tweede rustdag in.

Bekijk de samenvatting van rit 9 van de Ronde van Frankrijk:

Meer
Lees meer...