Ronde van Spanje: Remco Evenepoel wint eerste bergrit en pakt rode leiderstrui

De Ronde van Spanje is uitstekend begonnen voor Remco Evenepoel. De Belg van Soudal – Quick Step won in de derde rit op de eerste bergop bovenop Arinsal in Andorra. Evenepoel pakt daarmee meteen ook de eerste leiderstrui. Na de aankomst kwam hij wel nog te val, al lijkt de schade voorlopig mee te vallen.

Na een moeilijk openingsweekend waarbij de Vuelta a España geplaagd werd door noodweer én organisatorische gebreken trok het peloton de bergen in. De aankomst van de derde rit lag bovenaan Arinsal, een klim van 7 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 8,2 procent.

De rit werd gekleurd door een kopgroep bestaande uit Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek) en Pierre Latour (TotalEnergies), Damiano Caruso, Jasha Sütterlin (beiden Bahrain Victorious), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) en Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA). Van hen bleven op het einde nog Caruso, Kämna en Sepulveda over, al moest die laatste wel lossen in de afdaling op weg naar de slotklim.

Evenepoel

Op die slotklim bleef het lang rustig in de groep van de favorieten. UAE Emirates trok daarin het tempo op om de jonge Spanjaard Juan Ayuso te lanceren. Jumbo-Visma counterde met Sepp Kuss en die reed al snel Ayuso los. Niet veel later kreeg de Amerikaan het gezelschap van Marc Soler.

Uiteindelijk kwam alles opnieuw samen en op 1 kilometer van de streep werd ook de laatste vluchter Kämna gegrepen. Iets later begon titelverdediger Evenpoel aan zijn eindjump. Hij kreeg aanvankelijk Tourwinnaar Jonas Vingegaard in zijn wiel, maar de Deen kon niet volgen. Evenepoel pakt zo de ritzege en wordt meteen ook leider. Na de streep botste hij wel nog op een onoplettende medewerker. Dat resulteerde in veel bloed door een hoofdwonde, maar al bij al lijkt de schade mee te vallen.

Meer
Lees meer...