De Oekraïense president Volodymyr Zelensky slaat alarm: Rusland zou momenteel een troepenmacht van zo’n 50.000 soldaten opbouwen langs de grens met de noordoostelijke regio Sumy. Volgens Zelensky is de opbouw onderdeel van een plan van het Kremlin om een bufferzone van 10 kilometer in Oekraïens gebied af te dwingen. De vrees groeit dat een nieuwe Russische inval op til is.
In de afgelopen weken namen de Russische militaire activiteiten in de regio Sumy duidelijk toe. Volgens lokale autoriteiten zijn vier dorpen vlak bij de grens inmiddels ingenomen door Russische troepen. De regionale gouverneur benadrukte wel dat deze dorpen vooraf volledig geëvacueerd waren en dat er momenteel geen directe dreiging is voor de burgerbevolking.
Sinds het begin van de Russische escalatie in het gebied zijn naar schatting al 56.000 mensen uit de regio Sumy geëvacueerd. Dagelijkse beschietingen zorgen er bovendien voor dat de situatie er erg gespannen blijft.
Dreiging voor Kharkiv groeit
De Oekraïense inlichtingendienst waarschuwt intussen ook voor een mogelijke nieuwe aanval op de stad Kharkiv. Russische troepen zouden zich in toenemende mate verplaatsen richting de grens, al zijn er voorlopig nog geen grootschalige aanvallen gemeld.
Volgens Zelensky past deze opbouw in een bredere strategie van Moskou, waarbij geprobeerd wordt om via constante druk nieuwe fronten te openen of bestaande linies te verzwakken.
Poetin wil ‘veiligheidsbufferzone’
De recente troepenbewegingen lijken in lijn te zijn met een eerdere aankondiging van de Russische president Vladimir Poetin. Die stelde een bufferzone te willen creëren langs de Russische grensregio’s Koersk, Belgorod en Bryansk. Die grenzen rechtstreeks aan de Oekraïense regio’s Sumy, Kharkiv en Chernihiv – strategisch belangrijke gebieden voor beide landen.
Volgens Zelensky probeert Rusland met deze strategie niet alleen militaire controle uit te breiden, maar ook een soort beschermende gordel rond zijn eigen grensregio’s te bouwen.
Oekraïne blijft onder druk
Zelensky wijst op het grote verschil in mobilisatiecapaciteit tussen de twee landen. Rusland zou maandelijks tussen de 40.000 en 45.000 nieuwe soldaten oproepen, terwijl Oekraïne het moet stellen met ongeveer 25.000 tot 27.000 troepen per maand.
De Oekraïense president beschuldigt het Kremlin ervan de mobilisatie op te voeren telkens wanneer er diplomatieke initiatieven worden genomen, wat volgens hem aantoont dat Moskou geen echte interesse heeft in onderhandelingen of een staakt-het-vuren.
Meer dan een miljoen slachtoffers
De menselijke tol van de oorlog blijft intussen stijgen. Zowel Oekraïense als Amerikaanse bronnen schatten dat het totale aantal slachtoffers – doden en gewonden aan beide zijden – inmiddels boven het miljoen ligt sinds het begin van de grootschalige invasie in februari 2022.