Left Right
scrollTop top

‘Russian Doll’ seizoen 2: alles wat we al weten


Russian Doll seizoen 2
© Netflix

De geweldige komedieserie Russian Doll werd vorig jaar op 1 februari wereldwijd op Netflix gelost. De serie met Natasha Lyonne in de hoofdrol werd meteen goed onthaald. Logisch dus, dat er een tweede seizoen volgt. En dit weten we al over dat nieuwe seizoen van Russian Doll.

“Wist je ’t nog niet? We gaan zo sterven.” Het is ongetwijfeld één van de herkenbaarste en grappigste quotes vanuit de serie. En nu gaat er zelfs een vervolg gebreid worden aan het loopverhaal van Russian Doll. Dat heugelijke nieuws werd in juni vorig jaar al aangekondigd.

Russian Doll

Russian Doll gaat over een cynische jonge vrouw, genaamd Nadia Vulvokov. Nadia is een software engineer die haar 36ste verjaardag viert met een feestje. Iets waar ze zwaar tegenop ziet. Om de avond door te komen, begint ze volop te drinken en drugs te nemen. Alles verloopt goed. Totdat ze wordt aangereden door een auto en sterft.

Vanaf dan komt ze in een ware nachtmerrie terecht. Ze komt terug tot leven op haar eigen verjaardagsfeestje. Maar dan sterft ze opnieuw op een andere manier. Als ze weer sterft en haar tijdlijn voor de zoveelste keer wordt gereset, begint Nadia stilaan haar geestelijke gezondheid in twijfel te trekken. Terwijl ze die nacht blijft herbeleven, probeert Nadia het mysterie van haar surrealistische tijdlus op te lossen.

Wat gebeurde er in het vorige seizoen?

Nadia probeert wanhopig een uitweg te vinden uit deze vreemde loop. Ze probeert de dood te vermijden door verschillende routes uit het feestje te nemen. Tijdens haar oneindig herhaalbaar proces ontmoet ze een man, Alan, die hetzelfde meemaakt. Alan stierf op dezelfde avond door zelfmoord en herbeleeft sindsdien hetzelfde.

Nadia realiseert zich al snel dat ze vastzit in een soort videogamerealiteit, waarbij de oorspronkelijke nacht waarin ze beiden stierven als startpunt dient. Als objecten en mensen beginnen te verdwijnen, ontdekt het duo dat ze het gebroken deeltje van zichzelf moeten repareren. Bij Nadia is dat haar schuldgevoel over de dood van haar moeder. Alan moet dan weer beseffen dat de ontrouw van zijn vriendin deels door zichzelf is veroorzaakt.

In de laatste aflevering zitten Nadia en Alan niet meer in hetzelfde universum. Ze zijn opgesplitst in twee aparte tijdlijnen, terwijl ze opnieuw dezelfde nacht herbeleven. Ook herinneren ze zich de gedeelde ervaring niet. Toch proberen ze met hun nieuwe kennis de loop te doorbreken en zo elkaars leven te reden.

Wanneer komt het nieuwe seizoen uit?

De opnames voor het tweede seizoen van Russian Doll zouden normaal eind maart starten. Net zoals het vorige seizoen zouden deze in New York doorgaan. Doordat New York één van de ergst getroffen gebieden is door het coronavirus, raakte in maart bekend dat de productie voor het nieuwe seizoen hierdoor werd uitgesteld. De opnames zijn dus voor onbepaalde tijd opgeschort.

Aangezien Netflix nog geen releasedatum heeft bekendgemaakt, is er dus wel wat speling om die op te schuiven. Het tweede seizoen werd sowieso pas eind 2020 of in 2021 verwacht. We zullen dus nog even geduld moeten hebben.

Waar gaat seizoen 2 over?

Er is nog niet veel geweten over het tweede seizoen van Russian Doll. De makers van de serie houden de lippen stijf op elkaar over de verhaallijn. Wat we wel al weten, is dat de serie opnieuw acht afleveringen zal tellen. Deze zullen net zoals het eerste seizoen allemaal op hetzelfde moment gelost worden op Netflix. Veel fans waren verbaasd dat er nog een tweede seizoen volgde. De laatste scène leek erop te wijzen dat Nadia en Alan op de één of andere manier de werkelijkheid wisten te overstijgen en herenigd werden. Of toch niet?

Hoofdrolspeelster en één van de makers en schrijvers van Russian Doll, Natasha Lyonne, vertelde vorig jaar dat seizoen twee “dezelfde show, maar gewoon vreemder” zou zijn. Veel fans speculeren dat Nadia zich in seizoen 2 gaat verdiepen in de werkelijkheid om zo het mysterieuze raadsel op te lossen. Ook gaat ze haar nachtmerries over haar jeugd proberen aanpakken. Daarbovenop zal het online spel waarin het duo zich bevindt ook wat geheimen prijsgeven …

Ook één van de makers, Amy Poehler, bevestigde aan het Britse muziektijdschrift NME dat het tweede seizoen van de show zal terugkeren naar New York City. “Ik kan helaas geen spoilers prijsgeven, maar ik ben zo opgewonden om te beginnen”, loste ze over het komende tweede seizoen. “Natasha en de schrijvers hebben geweldig werk geleverd. Het seizoen dat we gaan brengen, wordt zo spannend.” Poehler liet weten dat ze niet kan wachten om te beginnen aan de show. “Vooral omdat deze serie een strak gebonden pakket is. Alles is verbonden met elkaar. Het is echt een puzzel om te schrijven en te creëren.”

Wie keert er terug?

View this post on Instagram

Picture perfect.

A post shared by Russian Doll (@russiandollnetflix) on

Natasha Lyonne zal natuurlijk opnieuw te zien zijn als hoofdpersonage Nadia Vulvokov. De actrice die ook al in Orange Is the New Black speelde, kondigde het nieuws aan in ietwat vreemde Twittervideo’s. Wat wel al zeker is, is dat Russian Doll oorspronkelijk gepitcht was voor drie seizoenen. En gezien het grote succes van de serie lijkt het dus zeer waarschijnlijk dat we na het tweede ook nog een derde seizoen zullen krijgen.

Naast Nadia zal hoogstwaarschijnlijk haar tegenspeler Alan Zaveri, vertolkt door Charlie Barnett, terugkeren. Ook Nadia’s vriendinnen Maxine (Greta Lee) en Lizzy (Rebecca Henderson) zullen opnieuw te zien zijn. Het lijkt erop dat Elizabeth Ashley ook terug zal keren als therapeute Ruth. En aangezien we een vermoeden hebben dat het tweede seizoen dieper zal ingaan op Nadia’s verleden, is er een goede kans dat we haar moeder Lenora Vulvokov, gespeeld door Chloë Sevigny, opnieuw te zien krijgen.

Reacties

Het eerste seizoen van Russian Doll was een ongelooflijk groot succes. Op Rotten Tomatoes krijgt de serie een gemiddelde score van 97 procent. Ook andere recensiesites geven Russian Doll een zeer hoge score. Maar dat is niet alles. Het eerste seizoen was zelfs genomineerd voor verschillende prijzen, onder andere twaalf nominaties voor de Emmy Awards en vier nominaties voor de Television Critics Association Awards. Hopelijk doet het tweede seizoen het even goed!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810