S10 diende ook al klacht in rond onveilige sfeer op Eurovisiesongfestival in 2022

Het Eurovisiesongfestival en organisatie EBU ligt al weken onder vuur. Na de diskwalificatie van Joost Klein en alle gebeurtenissen op de laatste editie in Malmö stapelen de verhalen over de onveilige sfeer zich op. Gisteren liet ook zangeres S10 weten dat ze twee jaar geleden, toen ze zelf deelnam, al melding maakte.

United by Music“, klinkt het uit het kamp van het Eurovisiesongfestival. Dat bleek dit jaar alles behalve het geval te zijn. Al voor de editie van 2024 was er heel wat te doen rond het festival. Zo stelden heel wat fans en delegaties zich vragen bij de deelname van Israël en bleef de European Broadcast Union (EBU) volledig achter die deelname staan.

Tijdens het festival verslechterde de situatie per dag. Alle politieke boodschappen werden vakkundig uit de zaal verwijderd, artiesten voelden zich onderdrukt en heel wat delegaties maakten melding over de onveilige sfeer achter de schermen. Iets wat uiteindelijk voor de diskwalificatie van Joost Klein zou zorgen.

Onveilige sfeer

Na de tweede halve finale zou Joost Klein een dreigende beweging naar een cameravrouw hebben gemaakt. Daarbij zou de artiest die persoon ook hebben laten weten “hem niet meer te mogen lastigvallen”. Om die reden werd Joost een dag later gediskwalificeerd. Iets wat bij veel andere artiesten en fans in het verkeerde keelgat schoot.

Dagenlang maakten verschillende landen opmerkingen over de grimmige en onveilige sfeer achter de schermen. Daarbij kwam de Israëlische delegatie meerdere keren ter sprake. In verschillende video’s was dan ook te zien hoe journalisten, dansers en begeleiders uit dat land artiesten kleineerden en lastigvielen. Iets waar uiteindelijk meerdere keren melding van gemaakt is, zonder succes.

S10

Ondertussen zijn we twee weken verder en blijven artiesten en landen zich uitspreken tegen de EBU. Ook artiesten van vorige jaren doen hun duit in het zakje. Zo vertelde zangeres S10 gisterenavond bij het NPO-programma Sophie & Jeroen dat ook zij vaak is lastiggevallen.

De zangeres stond met De Diepte op het Eurovisiesongfestival van 2022 in Turijn en werd daar blijkbaar geen seconde gerust gelaten door medewerkers van EBU. “Niet iedereen ging professioneel om met hun taken”, klinkt het. “We hebben op de avond van de finale een officiële klacht moeten indienen, omdat het gewoon echt niet normaal was. Toen is iemand met mij meegelopen met een zaklamp om iedereen in de ogen te schijnen.”

Meer
Lees meer...