‘De Duivelsverzen’ van Rushdie springt naar top van bestsellerlijsten

De Duivelsverzen, het boek van auteur Salman Rushdie en de vermoedelijke reden dat die vrijdag werd neergestoken, heeft de top van een aantal bestsellerlijsten op Amazon bereikt. 

Het boek staat momenteel op nummer één in de categorieën “satirische fictie” en “hedendaagse Britse & Ierse literatuur”. Ook op de Spaanse website staat het boek op de eerste plaats in de categorie “literatuur en fictie”. In de algemene lijst “fictie” staat het boek intussen op de derde plaats op moment van schrijven en in de lijst van algemene bestsellers staat het op de 27e plaats. 

Vorige week vrijdag stond het boek van Rushdie in geen enkele top 100 lijst. De duivelsverzen werd immers in 1988 uitgegeven, toen het ook al een bestseller werd. Toen genereerde het boek behoorlijk wat controverse bij veel moslims, voornamelijk door de portrettering van de profeet Mohammed. Die wordt in het boek omschreven als iemand die toegeeft aan de aards genot. 

Fatwa

Nadat het boek werd uitgegeven, riep de toenmalige Iraanse spirituele leider Ayatollah Khomeini een fatwa uit om Rushdie een kopje kleiner te maken. Een fatwa is een soort juridisch advies binnen de islam, dat vaak wordt verstrekt door een islamitische wetsspecialist. De moordenaar van de auteur zou een beloning van 3 miljoen dollar krijgen.

In 1989 probeerde iemand al een aanslag uit te voeren op de schrijver in Londen. De bom van de terrorist ontplofte toen vroegtijdig, waarbij enkel hijzelf stierf. In Tehran bevindt zich nu een altaar voor de gestorven man, die beschreven wordt als “de eerste martelaar” die stierf op een missie om Rushdie te doden. 

Hadi Matar

Het boek staat nu terug in de schijnwerpers doordat de 24-jarige Hadi Matar, een inwoner van New Jersey, de auteur vrijdag neerstak tijdens een tweede moordpoging. Hoewel zijn motieven nog niet bekend zijn, bleek uit zijn Facebookgeschiedenis dat hij mogelijk een aanhanger is van Ayatollah Khomeini. 

De auteur liep bij de aanslag “levensveranderende” verwondingen op. Volgens zijn agent zou Rushdie een oog kunnen kwijtraken en zijn zenuwen in zijn arm doorgesneden. Ook zou zijn lever beschadigd zijn. Intussen zou de auteur wel terug in staat zijn te spreken.

(fjc)

Meer
Lees meer...