Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Barry Callebaut legt volledige productie in Wieze stil

Na Ferrero in zijn fabriek in Aarlen, kampt nu ook chocolademaker Barry Callebaut met een salmonellabesmetting, en wel in zijn vestiging in het Oost-Vlaamse Wieze. Die site staat bekend als de grootste chocoladefabriek ter wereld.

Barry Callebaut maakte het nieuws zelf bekend. “Op maandag 27 juni ontdekten we een salmonellapositief productielot vervaardigd in Wieze. Dankzij onze robuuste voedselveiligheidsprogramma’s konden we snel lecithine identificeren als de bron van de besmetting”, zegt de Zwitserse chocoladegigant.

“Aangezien lecithine in alle chocoladeproductie wordt gebruikt, nemen we de voorzorgsmaatregel om alle productielijnen stil te leggen en alle producten te blokkeren die sinds de testen zijn vervaardigd, terwijl we de analyse van de oorzaak en de risicobeoordeling voortzetten. Uit voorzorg hebben we ook onze klanten gevraagd om alle verzonden producten te blokkeren.”

Het agentschap voor de voedselveiligheid FAVV wordt uiteraard nauw betrokken. Na afloop van de analyses zullen alle productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd, alvorens het productieproces te hervatten, verzekert het bedrijf nog. In de chocoladefabriek werken 600 mensen.

(am)

Meer
Lees meer...