Saoedi’s bezig met atoombom te kopen van Pakistan, Turkije en Egypte willen snel volgen

Saoedi’s bezig met atoombom te kopen van Pakistan, Turkije en Egypte willen snel volgen

Bij de CIA zijn momenteel “honderden” mensen bezig met te onderzoeken hoe ver Saoedi-Arabië staat in het zich bewapenen met nucleaire wapens. Niemand twijfelt er nog aan dat Rihad daar mee bezig is. Pakistan zou de bommen produceren voor de Saoedi’s, die “Iran een stapje voor willen zijn”. Turkije en Egypte hebben al laten horen dat als de Saoedi’s De Bom hebben, niks hen zal tegenhouden om die ook te bekomen.

“Saoedi-Arabië heeft de strategische beslissing genomen om kant-en-klare nucleaire wapens te kopen van Pakistan”, viel de afgelopen dagen te horen bij verschillende bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het baart de Amerikanen zelfs zoveel zorgen dat ze meteen een task force binnen de CIA opgericht hebben met honderden mensen.

De Saoedi’s zouden de beslissing om zich te bewapenen met atoombommen genomen hebben na de uitkomst van de nucleaire onderhandelingen met Iran. De Saoedi’s geloven niet dat het akkoord dat momenteel in de details ingevuld wordt, Teheran zal stoppen om nucleaire wapens te maken.

Saoedi-Arabië ziet het sjiïetische Iran als een grote bedreiging. Het begon enkele weken geleden buurland Jemen te bombarderen nadat door Iran geholpen sjiïetische rebellen er een staatsgreep hadden gepleegd.

Wat Iran heeft, moeten wij ook hebben

De Saoedische prins Turki bin Faisal liet zich al ontvallen dat “whatever the iranians have, we will have, too”. En voor de Saoedi’s is dat niet eens zo moeilijk. Geld is geen probleem, en in Pakistan heeft het land een bondgenoot die nog wat schulden heeft uitstaan bij de Saoedische koninklijke familie.

Saoedi-Arabië levert Pakistan al jaren goedkope olie bijvoorbeeld, en het is algemeen geweten dat de Saoedi’s de jongste drie decennia voor een groot stuk het nucleaire programma van Islamabad heeft gefinancierd. Pakistan heeft naar schatting ondertussen 120 kernbommen. Het bouwt sinds 1998 versneld z’n arsenaal uit.

Nieuwe wapenwedloop

Bij de CIA zijn momenteel “honderden” mensen bezig met uit te pluizen hoe ver de Saoedi’s staan. “Dat ze de beslissing hebben genomen om atoombommen te hebben, daar twijfelt niemand nog aan”, vertelde een hoge Britse militair aan de Sunday Times. Lord Owen, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigde dat. Hij zei bovendien dat de beslissing van de Saoedi’s een gevaarlijke, nieuwe wapenwedloop al veroorzaken. Turkije en Egypte zullen ook de atoombom willen als de Saoedi’s ze hebben.

Officieel zijn er zeven landen die kernwapens hebben: Rusland, de VS, China, Frankrijk, de UK, India en Pakistan. Israël heeft ze officieel niet, maar iedereen is ervan overtuigd dat dat wel het geval is. Ook Noord-Korea heeft een atoombom.

Gesponsorde artikelen