Dit is de scheidsrechter van België – Italië: vorig jaar onterecht opgepakt bij drugs- en prostitutierazzia, maar nu bezig aan goed EK, al vermoeden Italianen complot

In vergelijking met de erbarmelijke arbitrage van in onze achtste finale tegen Portugal mogen we hopen op een betere prestatie van de scheidsrechter in de kwartfinale tussen België en Italië. De Sloveense scheidsrechter Slavko Vinčić heeft een goede reputatie en is bezig aan een meer dan degelijk EK. Toch kreeg die reputatie één jaar geleden heel even een serieuze deuk door een absurd incident.

In mei 2020 kwam Vinčić ongewild terecht in iets wat wel leek als een scène uit een maffiafilm. De scheidsrechter, die zijn eigen bedrijf heeft, was toen in Bosnië en Herzegovina voor zaken. Na een meeting werd hij door enkele zakenpartners uitgenodigd op een feestje in een villa in Suho Polje, een klein stadje nabij Bijeljina, waar hij niemand kende.

Drugshandel, wapenhandel en prostitutie

Alles ging goed tot er in die villa ineens een massale politieraid plaatsvond. Daarbij werden 35 mensen gearresteerd, waaronder Slavko Vinčić. Bij een huiszoeking in de villa en de auto’s van de aanwezigen vond de politie 14 zakken cocaïne, tien wapens, drie kogelvrije vesten, vergrendelde laptops en gsm’s en meer dan 10.000 euro in verschillende munteenheden. Ook waren er heel wat illegale prostituees aanwezig.

Er hing de aanwezigen dus heel wat boven het hoofd want de beschuldigingen luidden drugshandel, wapenhandel en prostitutie. Gelukkig voor Vinčić was zijn nachtmerrie snel voorbij. Hij werd naar het politiekantoor overgebracht voor ondervraging, maar daar was snel duidelijk dat niemand van de aanwezigen hem ooit al gezien had. Een typische voorbeeld van “wrong place at the wrong time” dus en de Sloveense scheidsrechter mocht beschikken.

Eén keer eerder Rode Duivels

De Sloveense voetbalbond bleef zijn topscheidsrechter steunen en al snel stond Vinčić opnieuw op het veld. Niet veel later floot hij voor het eerst een wedstrijd van de Rode Duivels. Op 18 november 2020 was hij de aangeduide scheidsrechter voor België – Denemarken in de Nations League.

Die match besliste over wie naar de eindronde van de Nations League mocht. Ondanks dat (beperkte) belang floot de Sloveense ref een vlekkeloze wedstrijd met amper één gele kaart. België trok uiteindelijk aan het langste eind toen het gouden duo Kevin De Bruyne-Romelu Lukaku hun duivels ontbonden.

Ervaring als extra assistent-scheidsrechter

Het huidige Europese kampioenschap is voor de 41-jarige Sloveen Slavko Vinčić het eerste grote landentornooi waar hij als hoofdscheidsrechter actief is. Toch is niet alles nieuw voor hem. Op EURO 2012 en EURO 2016 maakte hij namelijk deel uit van het team van Damir Skomina, tot enkele jaren terug één van de beste scheidsrechters ter wereld. Op beide EK’s kwam Vinčić in actie als zogenaamde extra assistent-scheidsrechter. In 2016 vervulde hij die rol onder andere tijdens de pijnlijke uitschakeling van België door Wales.

EURO 2020: al twee groepswedstrijden

Op EURO 2020 is Vinčić vrijdagavond toe aan zijn derde wedstrijd als hoofdscheidsrechter. In de groepsfase floot hij ook al foutloos de zoutloze 0-0 tussen Spanje en Zweden. Een grotere uitdaging kreeg hij met de wedstrijd Zwitserland – Turkije. De twee landen hebben sowieso al een beladen geschiedenis. In 2005 eindigde een interland tussen hen beiden, die besliste over wie wel of niet naar het WK 2006 mocht, in zware rellen na een laat, beslissend tegendoelpunt van Zwitserland in Turkije.

Ook deze keer hing er voor beide ploegen veel van af. Turkije had nog een waterkans om door te gaan als het zwaar won, terwijl Zwitserland bij winst zeker tweede of derde was en dus zo goed als zeker was van de achtste finale. Zwitserland domineerde uiteindelijk de hele wedstrijd en pas nadat de 3-1 al op het bord stond, moest Slavko Vinčić even de gemoederen bedaren met vier gele kaarten tussen minuut 70 en 78. Turkije mocht dus roemloos naar huis en Zwitserland zou zijn sprookje doorzetten en topfavoriet Frankrijk uitschakelen na strafschoppen.

Niet alleen Zwitserland, maar ook de Sloveense man in het blauw kreeg na afloop complimenten. Het zorgde ervoor dat hij door de UEFA aangeduid werd als scheidsrechter voor de topwedstrijd van de kwartfinales.

Achterdochtige Italianen

Ondanks de onberispelijke reputatie van Slavko Vinčić, heerst er bij sommige Italiaanse tifosi toch enige achterdochtigheid. Op online media is daar namelijk een complottheorie ontstaan.

Als Sloveen zou Vinčić namelijk bevriend zijn met zijn landgenoot Aleksander Čeferin, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Die zou op die manier Italië willen straffen omdat enkele van hun ploegen twee maanden geleden de UEFA een hak zette door hun eigen Europese topcompetitie Super League op te richten. Ondertussen is dat initiatief al dood en begraven, waar volgens sommige Italiaanse fans is de zaak voor Čeferin nog niet gesloten en wil hij vanavond wraak met de hulp van zijn landgenoot Vinčić.

Meer
Lees meer...