Selah Sue over depressie: “Ik ben 100 procent wie ik nu ben door medicatie”

Eén op de acht Vlamingen neemt dagelijks antidepressiva, een cijfer waarmee we wereldwijd bij de koplopers zijn. Een van hen is Sanne Putseys, beter bekend als zangeres Selah Sue. Zij vertelde gisterenavond openhartig over haar ervaringen in Reyers Laat. “Als je echt ziek bent, is medicatie de beste optie om eruit te geraken”, meent zij.

Een paar weken geleden bracht Panorama een uitgebreide reportage over het gebruik van antidepressiva. Daaruit bleek dat de pillen in veel gevallen vooral een placebo-effect hebben én bovendien schadelijke bijwerkingen hebben. “Het bleek dat mensen inderdaad beter werden als ze antidepressiva namen, maar ook als ze een placebo kregen, een suikerpil met niks werkzaams erin”, aldus een professor van Harvard.

Medicatie

Selah Sue – in Reyers Laat aanwezig als Sanne – wilde reageren, omdat ze zelf ook antidepressiva neemt én zich daar wel door geholpen voelt. “Ik ben 100 procent wie ik nu moet zijn door medicatie”, aldus Sanne. “Ik was nooit geraakt waar ik nu sta – zowel persoonlijk als in mijn carrière – zonder die medicatie.” Zij gelooft dat mensen die ziek zijn en medicatie nodig hebben daar wel door geholpen kunnen worden.

Bij Sanne zitten de problemen in de familie: haar beide grootouders langs beide kanten hadden en hebben psychische problemen. Bij haarzelf begon het met een klein voorval toen ze 14 jaar was, een afwijzing door vriendinnen. Daarna heeft ze een moeilijke tijd gehad, waar ze met hulp van familie en van psychologen doorkwam. “Tot mijn 17de of 18de ongeveer, dan was ik echt op.”

Haar dieptepunt was naar eigen zeggen haar eerste optreden op Marktrock. “Toen was ik nog niet echt ziek, maar wel al heel dichtbij. […] Terwijl ik aan het spelen was, dacht ik de hele tijd: straks moet ik al die mensen onder ogen komen. Hoe? In plaats van te genieten van het moment.”

Laatste stap

Sanne zelf is nu tevreden met wat ze heeft, maar zonder medicatie was het haar niet gelukt. “Ik had net dat klein steuntje in de rug nodig, omdat ik zo moe was. Ik zeg niet dat het alleen medicatie was: het is ook omgeving en praten enzovoort, maar als je echt ziek bent, is dat de beste optie om eruit te geraken.” Al vindt ze ook zelf dat medicatie de laatste stap moet zijn.

Sanne neemt op dit moment nog altijd antidepressiva. “Ik ben ermee begonnen op m’n 18de, ik ben eergisteren 25 geworden. Ik heb zes maanden geleden geprobeerd om te stoppen, maar het is gewoon niet gelukt. Ook al zijn alle factoren juist in mijn leven: ik heb een hele goeie relatie, mijn carrière loopt. […] Maar al die uiterlijkheden en succes maken niet gelukkig.”

Je kan het gesprek met Selah Sue hier herbekijken.

Getty Images
Meer
Lees meer...