Left Right
scrollTop top

Simone Biles zet topprestatie neer op de balk en pakt brons na moeilijke Spelen


Simone Biles
© Natacha Pisarenko / AP (via Isopix)

De Amerikaanse gymnaste Simone Biles was vandaag opnieuw te zien in de gymnastiekzaal van de Olympische Spelen. Tijdens de teamfinale gaf Biles forfait en ook de individuele finales volgde ze vanop de tribune. Maar voor de balk kwam Biles toch in actie. En met succes.

Simone Biles zorgde tijdens deze Olympische Spelen voor een grote shock. Nadat ze op de Spelen in Rio in 2016 vier gouden en één bronzen medaille pakte, waren alle ogen in de gymnastiekhal op haar gericht. Maar na haar eerste rotatie in de teamfinale gooide ze onverwacht de handdoek in de ring. En daar had ze een goede reden voor.

Twisties

De 24-jarige turnster voelde de druk op haar schouders en dat zorgde voor mentale problemen. Tijdens haar eerte onderdeel in de teamfinale, de sprong, voelde ze dat ze last had van de ‘twisties’, en die kunnen levensgevaarlijk zijn. Via Instagram legde ze uit wat er precies aan de hand was. “Ik heb dit nog al meegemaakt. Het is angstaanjagend om een sprong of een oefening te proberen wanneer je lichaam en geest niet één zijn. Het zou veroorzaakt kunnen worden door stress, maar daar ben ik niet zeker van. Je hebt geen enkele controle over je lichaam. Je weet niet wat boven of beneden is. Ik wist niet waar ik was in de lucht, dus ik wist ook niet hoe ik zou landen.”

Biles benadrukt dat ze niet opgaf “na een slechte sprong” wat veel criticasters dachten, ze gaf op omdat doorgaan gevaren voor haar mentale en fysieke gezondheid zou inhouden. “Neen, ik gaf niet op na een slechte sprong. Ik heb al vaak een slechte prestatie neergezet en dan toch de competitie afgemaakt. Maar in dit geval was mijn veiligheid in gevaar en ook de medaille voor ons land. Daarom bestaat een team uit 4 turnsters en de rest heeft het ongelooflijk gedaan en we hebben zilver gewonnen. Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe gevaarlijk het is om plots de controle te verliezen in de lucht. En ik wil me ook niet blijven verantwoorden voor het feit dat ik prioriteit gaf aan mijn eigen veiligheid en gezondheid. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.”

Op Instagram liet ze ook weten dat ze niet wist hoe lang ze last zou hebben van de ‘twisties’. “Meestal is dat bij mij twee weken of langer. Je moet het dag per dag bekijken. Je kan het oplossen door terug naar de basis te gaan en te trainen op een zachte ondergrond of een box met kussens. Dat is er niet in de olympische zaal maar er heeft iemand hier speciaal een zaal voor mij ter beschikking gesteld. Daar ben ik heel dankbaar voor.” En zo kon Biles zich uiteindelijk toch voorbereiden op de balk.

Brons

Vandaag was ze dus toch te zien op de finale van de balk. Biles paste haar normale oefening aan en ging – voor haar eigen gezondheid – voor een reeks met minder gevaarlijke combinaties. Biles zette een nagenoeg foutloze prestatie neer en beëindigde haar oefening met een brede glimlach. Haar oefening leverde haar een score van 14.000 op en plaatste haar meteen op de tweede plaats achter de Chinese Tang. De 16-jarige Chinese Guan kwam als laatste in actie en zij turnde een oefening met een hoge moeilijkheid. Die voerde ze niet helemaal perfect uit, waardoor ze ietwat teleurgesteld was na haar oefening. Maar dat was onterecht want ze haalde een topscore en pakte zo goud.

Simone Biles schoof daardoor nog een plekje op en kwam terecht op de derde plaats en pakt dus een bronzen medaille. Zo sluit Simone Biles haar Spelen toch af met twee medailles, een zilveren in de teamfinale en een bronzen aan de balk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…