Simone Biles toch nog in actie op Olympische Spelen; Amerikaanse neemt deel aan finale op balk

We krijgen dan toch Simone Biles (24) te zien op de Olympische Spelen in Tokio. De Amerikaanse superster moest heel wat finales geblesseerd aan zich voorbij laten gaan, maar heeft zojuist laten weten dat ze wel zal deelnemen aan de finale op balk. Biles is op die discipline meteen een van de favorieten.

Het zijn voorlopig niet de Olympische Spelen van Simone Biles. De Amerikaanse turnlegende plaatste zich iets meer dan een week geleden met de hoogste score van alle deelneemsters voor de allroundfinale en bemachtigde zo ook een ticket voor alle toestelfinales.

Forfait tijdens teamfinale

Toch verliepen die kwalificaties voor Biles allesbehalve perfect. Zo viel ze van de mat tijdens de vloeroefening, moest ze een grote stap zetten na haar sprong en verloor ze meermaals haar evenwicht op de balk. Toen liep de Amerikaanse op sociale media al weten “het gewicht van de wereld op haar schouders” te voelen.

Die trend zette zich door tijdens de teamfinale. Daar gaf ze na de eerste rotatie – de sprong – forfait voor de rest van de competitie. De Verenigde Staten pakten uiteindelijk zilver na het Russisch Olympisch Comité (ROC) onder neutrale vlag. Biles keek vanuit de tribune toe en supporterde luid haar landgenotes toe tijdens de rest van de wedstrijd.

Twisties

Iets later liet de Amerikaanse ook de allroundfinale – waarin de Belgische Nina Derwael zesde werd – aan zich voorbij te laten gaan. Vrijdag liet Biles dan weten niet aan te treden in de finales sprong en brug met ongelijke leggers. In die laatste discipline pakte Derwael historisch goud voor ons land. Een dag later volgde een forfait voor de vloerfinale.

Ze gaf daarbij ook verduidelijking over de problemen waarmee ze kampt. Biles heeft last van iets wat in de turnwereld bekendstaat als ‘de twisties’. Daarbij heeft een turnster geef luchtbewustzijn meer en kan ze letterlijk boven en onder niet meer van elkaar onderscheiden.

Revanche op balk?

Na die uitleg ontstond bij volgers enige hoop om Simone Biles toch te kunnen zien op de balk. In dat onderdeel worden veel minder sprongen uitgevoerd dan op bijvoorbeeld de vloer of – uiteraard – de sprong. Vandaag kwam er dan de bevestiging dat Biles inderdaad zal aantreden in de finale van de balk op dinsdag 3 augustus.

Op de balk kan Simone Biles revanche nemen voor de vorige Olympische Spelen in Rio in 2016. Vijf jaar geleden pakte daar verrassend ‘maar’ brons. De Amerikaanse kon toen in de finale haar indrukwekkende kwalificatiescore niet herhalen en moest het goud laten aan Sanne Wevers. Morgen probeert ze beter te doen, al zal Wevers daar zelf niet bij zijn. De 29-jarige Nederlandse wist zich namelijk niet te plaatsen voor de finale.

Meer
Lees meer...