Left Right
scrollTop top

Simone Biles stapt uit teamfinale gymnastiek op Olympische Spelen


Simone Biles
© AP Photo/Ashley Landis (via Isopix)

De Amerikaanse gymnaste Simone Biles heeft forfait gegeven tijdens de teamfinale in de gymnastiek. Biles nam die beslissing na haar eerste rotatie, de sprong. De topfavoriete in de gymnastiek gaf eerder al aan dat ze de druk enorm zwaar vond.

Simone Biles is een van de beste gymnastes ter wereld. Maar in de teamfinale in de gymnastiek op de Olympische Spelen gaf ze verrassend na de eerste rotatie forfait. Biles verliet toen even de sporthal, maar keerde later terug met haar voet ingepakt. Later gaf haar coach echter aan dat de beslissing van Biles te maken had met haar mentale gezondheid.

Mentale druk

Alle ogen waren in de gymnastiekhal in Tokio gericht op de Amerikaanse Simone Biles. Op de vorige Olympische Spelen in Rio in 2016 mocht Biles vijf medailles mee naar huis nemen, waaronder vier gouden. Ook dit jaar werd er weer veel verwacht van Biles en die druk woog zwaar op de 24-jarige gymnaste.

Na haar eerste rotatie tijdens de teamfinale besliste Biles om uit de wedstrijd te stappen. Haar eerste rotatie was de sprong, waarbij haar landing niet perfect verliep. Daardoor werd aanvankelijk gedacht dat Biles moest opgeven omdat ze zich bij die landing blesseerde. Maar haar coach liet later weten dat Biles besliste om uit de wedstrijd te stappen door problemen met haar mentale gezondheid. Nadat ze even uit de hal verdween, keerde ze terug met een ingepakte enkel. Biles bleef vervolgens wel in de hal en supporterde daar voor haar teamgenoten.

De officiële mededeling van Team USA klinkt als volgt: “Simone Biles heeft zich teruggetrokken uit de teamfinale door een medisch probleem. Ze zal dagelijks onderzocht worden om te kijken of ze nog zal kunnen deelnemen aan de volgende wedstrijden.” Het Amerikaanse team haalde uiteindelijk zilver in de finale, net na Rusland. Groot-Brittannië eindigde op de derde plaats. De Belgische ploeg werd achtste.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…