Left Right
scrollTop top

Simone Biles zal niet aantreden in de all-round finale gymnastiek donderdag


Simone Biles
© AP Photo/Gregory Bull (via Isopix)

Nadat Simone Biles tijdens de teamfinale in de gymnastiek na één rotatie forfait gaf, volgt nu het nieuws dat ze niet te zien zal zijn in de all-round finale. Die vindt morgen, op donderdag 29 juli, plaats. Deze keer heeft team USA een lang statement vrijgegeven over waarom Biles de finale uitzit.

Alle ogen van de gymnastiekhal waren op de Olympische Spelen in Tokio opnieuw gericht op Simone Biles. Zij won op de Spelen in Rio in 2016 vijf medailles, waarvan zes gouden. En ook dit jaar werd er veel verwacht van de 24-jarige Amerikaanse. Te veel.

Forfait teamfinale

Gisteren besliste Biles in de teamfinale om na het eerste toestel, de sprong, forfait te geven. Ze kwam na die sprong slecht neer en verscheen nadien met een ingepakte enkel in de sporthal om voor de rest van het Amerikaanse team te supporteren. Haar coach liet toen al weten dat de opgave ook te maken had met de mentale gezondheid van Biles.

Na haar opgave kwam team USA met een statement. Daarin maakten ze duidelijk dat de toestand van Biles elke dag bekeken zal worden om te oordelen of ze kan deelnemen aan de individuele onderdelen. En daar krijgen we nu de eerste evaluatie van.

Geen all-roundfinale

In een officieel statement laat team USA nu weten dat Biles niet zal aantreden in de individuele gymnastiekfinale van morgen. “We steunen Simones beslissing volledig en hebben lof voor haar moed om haar gezondheid voorop te stellen. Haar moed toont, opnieuw, waarom ze een rolmodel is voor zovelen.”

Vervolgens licht team USA de keuze van Biles verder toe. “Na verdere medische evaluatie, heeft Simone Biles zich teruggetrokken uit de individuele all-round finale van de Olympische Spelen in Tokio, om zich te focussen op haar mentale gezondheid. Simone zal elke dag geëvalueerd worden om te beslissen of ze al dan niet kan deelnemen aan de individuele toestelfinales later deze week.” Biles plaatste zich voor alle toestelfinales.

De plaats van Biles in de all-roundfinale zal ingenomen worden door Jade Carey, die de negende plaats haalde in de kwalificaties. Zij zal het onder andere opnemen tegen de Belgische turnsters Nina Derwael en Jutta Verkest.

Hartje

Biles liet gisteren nog kort van zich horen via Twitter. Daar deelde ze een wit hartje. Vervolgens deelde ze ook tweets van mensen die haar steunden in haar beslissing. De beslissing van Biles om uit de teamfinale te stappen, kon op heel wat kritiek rekenen. Veel mensen vonden het “egoïstisch” of een “toonbeeld van zwakte” om haar forfait te geven.

Maar zoals velen al aangaven, is het juist een teken van sterkte om te beseffen wanneer het je allemaal te veel wordt en je je eigen mentale gezondheid voorop moet stellen. Wij wensen Simone Biles het allerbeste toe en hopen op een spoedig herstel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…