In Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten raakten al heel wat medewerkers van slachthuizen besmet met het coronavirus. Waarom lijken de slachthuizen zo kwetsbaar te zijn voor Covid-19? En is het nog wel veilig om vlees te eten?
De meest recente corona-uitbraak in slachthuizen vond wel heel dicht bij huis plaats, namelijk in Groenlo in de Nederlandse provincie Gelderland. Maar liefst 45 medewerkers bleken besmet te zijn. De autoriteiten in Gelderland spraken van een “zorgwekkende” situatie. Dat meldt onder meer de Nederlandse nieuwswebsite Nu.
(Versoepelingen coronamaatregelen: dit mag vanaf vandaag opnieuw.)
Uitzendbureau’s
Alle 600 medewerkers van het slachthuis Vion Groenlo zitten thuis preventief in quarantaine. Het lokale zorgpersoneel is ook een contactonderzoek opgestart bij de betrokken personen.
Minstens drie kwart van de medewerkers zouden uitzendkrachten uit Polen en Roemenië zijn. Veel van hen hebben hun woonst net over de grens in Duitsland en pendelen dagelijks naar de Nederlandse grensprovincie. Daardoor zal het niet eenvoudig worden om bij hen contactonderzoek uit te voeren.
(Dries Van Langenhove betrapt op lockdownparty door politie.)
Slachthuizen kwetsbaar
Het is niet helemaal duidelijk waarom slachthuizen en vleesverwerkingsbedrijven zo kwetsbaar zijn. Ook in de Verenigde Staten en Duitsland moesten slachthuizen al dicht nadat er grote aantallen coronabesmettingen vastgesteld waren bij medewerkers.
Zowel in Duitsland als in de VS zouden de werk- en leefomstandigheden van de werknemers te wensen over laten en zou het er niet mogelijk geweest zijn om aan social distancing te doen. Daarom voerde Berlijn vorige week nog een wet in die uitzendwerk bij vleesverwerkers verbiedt vanaf 1 januari 2021.
(Minister De Crem sluit nieuwe lockdown uit.)
Kleine woon- en leefruimte
Net als in Duitsland zijn ook bij ons heel wat medewerkers van slachthuizen en vleesverwerkers Oost-Europese uitzendkrachten. Ze komen vooral uit Polen en Roemenië. Deze mensen wonen vaak erg dicht op elkaar en worden meestal gehuisvest door uitzendbureaus. Hoeveel coronabesmettingen er in ons land gevallen zijn in de slachthuizen en vleesverwerkingsbedrijven is niet bekend.
(Zomerkampen en speelpleinwerking kunnen doorgaan onder voorwaarden.)
Vleesconsumptie gevaarlijk?
Betekenen bovenstaande feiten dat het voor ons gevaarlijk is om vlees te eten? Nee. “Dat de medewerkers vlees verwerken, speelt waarschijnlijk geen rol in de verspreiding van het virus”, verzekert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan Nu.
De overheidsdienst stelt dat de voedselveiligheid niet in gevaar komt door de besmettingen in de fabriek: “Ten eerste zijn er geen gevallen bekend dat mensen besmet raken door voedsel. Daar wees de Europese voedselautoriteit al eerder op. Daarnaast heeft het virus een levend lichaam nodig om te overleven en zit er genoeg tijd tussen het moment dat het vlees in de fabriek is en bij de consument ligt.”
“Ook wordt vlees meestal verwarmd voor consumptie en gaan mensen al voorzichtig om met rauwe producten.” Zelfs als het coronavirus op een bepaald stuk vlees zou zitten, is de kans op besmetting bijzonder klein.