Coronacrisis: dit mag vanaf vandaag opnieuw

Coronavirus Exitstrategie
EPA

De exitstrategie rond de coronamaatregelen gaat elke maandag een stapje verder. Da’s ook vandaag het geval. De Nationale Veiligheidsraad doet er alles aan om de coronamaatregelen zo te versoepelen dat er geen tweede golf besmettingen opduikt. Dit is vanaf vandaag weer toegestaan:

Bezoek in gevangenissen

Gevangenen mogen vanaf vandaag opnieuw beperkt bezoek ontvangen. Het gaat om één bezoeker per gevangene per week, die bij voorkeur steeds dezelfde is. De bezoeker moet meerderjarig zijn, en zowel de gevangene als de bezoeker moeten de nodige afstand bewaren.

Gevangenis Brugge
De gevangenis van Brugge – EPA

De nieuwe bezoekregel baart heel wat cipiers zorgen, omdat de maatregelen niet streng genoeg, en dus ook niet veilig genoeg zijn. Onder andere het ontbreken van een ‘bubbel’ vinden de cipiers gevaarlijk, schrijft de VRT. De bezoeker is “liefst” elke week dezelfde, maar da’s helemaal niet verplicht.

Deeltijds kunstonderwijs

Academies voor deeltijds kunstonderwijs mogen geleidelijk aan opnieuw opstarten. Voorlopig mogen enkel één-op-éénlessen georganiseerd worden, voor wie dat echt noodzakelijk is. Tijdens die lessen moeten uiteraard alle afstands- en veiligheidsregels gerespecteerd worden.

Muziek
Muziek in het straatbeeld tijdens de coronacrisis – EPA

Daarnaast mogen ook toekomstige leerlingen en hun ouders de academie in levende lijve bezoeken, als ze dat niet digitaal kunnen doen. Ook hier gelden strenge maatregelen. Zo mogen er geen leerlingen aanwezig zijn, kan een bezoek enkel op afspraak, en mogen maximaal drie mensen aanwezig zijn.

Psychiatrie en revalidatie

Ook in psychiatrische verzorgingstehuizen en residentiële revalidatiecentra worden de bezoekregelingen een beetje uitgebreid. Meerdere mensen uit één ‘bubbel’ mogen op hetzelfde moment op bezoek komen. Ook hier gelden natuurlijk nog veiligheidsregels.

Daarnaast kunnen bewoners vanaf vandaag opnieuw hun voorziening verlaten, voor bijvoorbeeld een activiteit, dagbezoek of overnachting. Psychiatrische patiënten kunnen ook een dag verlof nemen, of met meerdere mensen in de buitenlucht iets doen.

Zorgaanbieders van mensen met een handicap

Personen met een handicap die sinds de lockdown thuis moesten blijven, kunnen vanaf vandaag opnieuw naar hun zorgaanbieder. En ook omgekeerd zijn de regels versoepeld. Mensen die dag en nacht bij hun zorgaanbieder leefden, mogen opnieuw naar huis.

De zorgaanbieders bepalen hoe snel alle veranderingen doorgevoerd zullen worden. Het gaat namelijk om een versoepeling van de veiligheidsregels, die geleidelijk aan voor een terugkeer naar het ‘normale’ moet zorgen.

Lokale dienstencentra

Als laatste is de nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen te voelen bij de lokale dienstencentra. Die mogen opnieuw open, al geldt dat alleen voor één-op-ééndiensten. Het gaat onder andere om het organiseren van afhaalmaaltijden, psychosociale ondersteuning en kappers.

Gesponsorde artikelen