Van Gucht: “We zitten in staart van epidemie”, alle coronacijfers dalen opnieuw

coronavirus update hospitalisaties overlijdens 26 mei 2020
EPA

Sinds gisteren werd in ons land bij 250 mensen een coronabesmetting vastgesteld. Er is nu sprake van 57.342 bevestigde besmettingen in België. 27 coronapatiënten moesten in het ziekenhuis opgenomen worden, wat het aantal Covid-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen op 1.334 brengt. 251 van hen liggen op de afdelingen intensieve zorg. Dat zijn er 5 minder dan gisteren. Daarnaast werd 32 overlijdens door het coronavirus.

Gisteren werd nog een lichte stijging van het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames gemeld. Nu zijn de cijfers gunstiger. Die cijfers dalen nu met zo’n 12 procent per dag. De dodentol staat ondertussen op 9.312. Het aantal overlijdens door Covid-19 daalt momenteel met zo’n 2 procent per dag in ons land.

De coronacijfers van vandaag zijn gunstig. Crisiscentrum-woordvoerder Yves Van Laethem merkt op de persconferentie op dat we er rekening mee moeten houden dat het aantal hospitalisaties de komende dagen hoger zal liggen. Dat komt doordat we een verlengd weekend achter de rug hebben.

(Versoepelingen coronamaatregelen: dit mag vanaf vandaag opnieuw.)

“Staart van epidemie”

EPA

Viroloog Steven Van Gucht merkt op dat we “in de staart van de epidemie” zitten: “De cijfers zijn gunstig, we zien nog steeds een dalende trend in zowat alle parameters.” Hij stelt dat deze dalende lijn positief is, maar wijst erop dat het risico nog niet volledig verdwenen is: “We hebben meer contact, en maken meer verplaatsingen. Het virus is er nog steeds en de kans op besmetting is reëel”

“Iedereen weet dat er maatregelen gelden”, gaat Van Laethem verder. “Wie ziek is blijft thuis en belt de huisarts. Iedereen moet de handen wassen, afstand houden en een mondmasker dragen op OV en ook op plaatsen waar sociale afstand niet gehouden kan worden, zoals in de winkel. Probeer het aantal fysieke contacten laag te houden.”

Van Gucht benadrukt dat deze coronamaatregelen “geen keuzemenu” vormen: “Het is een en-en-verhaal, geen of-of-verhaal.”

(Dries Van Langenhove betrapt op lockdownparty door politie.)

Verluchting tegen besmetting

EPA

Een besmetting met het coronavirus gebeurt meestal door de overdracht van grote druppels, stelt Van Gucht. Daarom heeft hij een tip voor mensen die bezoek ontvangen: “Zet bij bezoek in kleine ruimtes bij voorkeur ramen en deuren open. Zorg dat de ruimte goed kan verluchten.”

“Fijne druppels blijven dan minder lang hangen, al is er geen sluitend bewijs dat fijne druppels kunnen besmetten. Toch is verluchten belangrijk als voorzorgsmaatregel.”

(Minister De Crem sluit nieuwe lockdown uit.)

Bubbel van 4 personen

Van Gucht haalt ook de kwestie van de omvang van je bubbel aan. Daar stelden heel wat mensen zich de jongste tijd vragen bij. Je sociale bubbel mag namelijk maar uit 4 personen bestaan, maar in ploegverband is het momenteel mogelijk om met 20 mensen te sporten. “Er moeten ergens bepaalde grenzen bepaald worden”, zegt Van Gucht.

“Het precieze aantal is niet altijd puur wetenschappelijk of wiskundig bepaald: we kijken naar intimiteit tussen de contacten. Een familiebijeenkomst is iets riskanter dan bijvoorbeeld sport onder begeleiding van coach.”

(Zomerkampen en speelpleinwerking kunnen doorgaan onder voorwaarden.)

Gesponsorde artikelen