Minister De Crem sluit nieuwe lockdown uit

Pieter De Crem
Isopix

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meent dat het “uitgesloten” is dat we bij een tweede golf van het coronavirus terugkeren naar de strenge lockdown die eerder van kracht was in België. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws.

“Wanneer er een tweede opstoot zou komen, dan denk ik dat we in een ander scenario terechtkomen, dat van de tracking en tracing”, zei Pieter De Crem over een eventuele tweede golf besmettingen. Hij beklemtoont ook dat eerste reeks maatregelen in België effectief waren en ervoor gezorgd hebben dat ons gezondheidssysteem nooit overbelast raakte. Zo waren er in ons land nooit bedden te kort in het ziekenhuis of op de afdelingen intensieve zorg, zoals dat wel het geval was in bijvoorbeeld Spanje en Italië.

Horeca

De minister sprak in het gesprek met VTM Nieuws over de heropening van de horeca en de grenzen met onze buurlanden. De volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad staat gepland op woensdag 3 juni. Daar zou onder andere beslist worden over de horeca. Als die beslissing positief is, zouden restaurants en/of cafés op maandag 8 juni opnieuw mogen openen onder bepaalde voorwaarden.

Horeca Vlaanderen liet echter al weten die beslissing volgens hen te laat komt. De kans bestaat namelijk dat de specifieke voorschriften dan maar op vrijdag 5 juni in het Staatsblad verschijnen. “De tijd tussen een beslissing die dag en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort”, zei Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen daarover in De Zondag. Volgens Pieter De Crem moet het mogelijk zijn om vroeger voor duidelijk te zorgen zodat de sector tijd heeft om zich voor te bereiden.

Grenzen

Ook voor het heropenen van de grenzen met onze buurlanden had minister De Crem nieuws. Grenscontroles zullen wel met zekerheid van kracht blijven tot minstens 8 juni, maar mogelijk zijn er uitzonderingen mogelijk voor wie zijn familie over de grens wil bezoeken.

Sinds het toegestaan is om je persoonlijke contactbubbel uit te breiden, klonk de vraag daarvoor namelijk steeds luider. Dinsdag komt er nu een advies van de expertengroep GEES. Op basis daarvan kijkt de minister of intrafamiliaal grensverkeer eerder is toegestaan. “Als we dat kunnen doen, zullen we dat dinsdag of woensdag al aankondigen”, besluit Pieter De Crem. Voor vakantie en uitstappen blijven de grenzen dus wel sowieso nog enige tijd gesloten.

Gesponsorde artikelen