Welk land opent wanneer zijn grenzen in Europa?

Nu het coronavirus in de meeste Europese landen enigszins onder controle lijkt, duikt de vraag op wanneer de grenzen weer zullen opengaan. Hoewel de concrete beslissingen daarover vaak nog vaag zijn, maken steeds meer landen hun plannen bekend.

Momenteel zijn zowat alle grenzen in de Schengenzone nog gesloten door het coronavirus. Dat is al zo sinds begin maart. Maar als het van de Europese Commissie afhangt, moet het de komende zomer voor EU-burgers toegestaan zijn om op vakantie te gaan in het buitenland. De richtdatum die daarbij het vaakst te horen valt, is 15 juni.

De Europese Commissie stelt voor om het opheffen van reisbeperkingen in fases te laten gebeuren. Landen die in dezelfde fase van de coronapandemie zitten, kunnen hun grenzen naar elkaar openen. De data van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) zouden daarbij de leidraad vormen. Hoewel landen niet mogen discrimineren en niet onderling afspraken mogen maken, is het toch aan de landen zelf om de uiteindelijke beslissing te nemen.

Het is hierbij ook belangrijk om op te merken dat het feit dat bepaalde grenzen opengaan niet per se wil zeggen dat je er direct met het vliegtuig naar op reis kan. Zeker in het begin van de zomer zal het vliegverkeer nog heel beperkt zijn. Zo wil Ryanair pas op 1 juli terug opstarten met 40 procent van zijn bezetting.

Duitsland en Denemarken

Angela Merkel – Bron: Isopix

Duitsland is een van de eerste landen die met nieuws kwam over het openen van de grenzen. Op 15 juni wil bondskanselier Angela Merkel alle grenzen terug open hebben. Met sommige landen kan dat zelfs al vroeger. Vandaag mag er bijvoorbeeld weer van en naar Luxemburg gereisd worden. Aan de grens met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zal vanaf dit weekend minder streng gecontroleerd worden. Dat liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer deze week weten.

Ook met Denemarken zou het binnenkort zijn grens openen. Het Deense parlement stemde daar donderdag met een overgrote meerderheid mee in. Het land wil zo snel mogelijk weer toeristen binnenlaten uit Duitsland en Noorwegen. De grens met Zweden zou langer gesloten blijven. Daar nam de regering namelijk de controversiële beslissing om niet in lockdown te gaan. Mede daardoor is het land veel zwaarder getroffen dan zijn buurlanden.

Italië

Trevifontein Rome coronavirus lockdown
De Trevifontein in Rome – Bron: Isopix

Italië gaat reizen van en naar het buitenland opnieuw toelaten vanaf woensdag 3 juni, één dag na de nationale feestdag. Dat heeft de Italiaanse regering vandaag beslist. Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden dat zal gebeuren en welke extra maatregelen zullen gelden voor reizigers. Volgens bepaalde berichten zouden mensen die toekomen in Italië niet verplicht worden om eerste twee weken in quarantaine te gaan.

Italië is met 31.610 doden en meer dan 220.000 vastgestelde besmettingen een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Het was op 10 maart het eerste Europese land dat in lockdown ging. Maar de toeristische sector is te belangrijk in het land om heel de zomer gesloten te blijven.

Spanje

De situatie van Spanje is vergelijkbaar met die van Italië. Beide landen zijn zeer zwaar getroffen door de coronacrisis, met redelijk gelijkaardige cijfers. En ook in Spanje leven heel veel mensen van het toerisme. Toch lijkt de Spaanse regering voorzichtiger in het weer openen van de grenzen.

Pedro Sánchez Spanje premier
Pedro Sánchez – Bron: Isopix

Momenteel moeten de schaarse buitenlandse bezoekers twee weken in quarantaine. Die verplichting blijft nog zeker van kracht tot het einde van de noodtoestand op 24 mei en mogelijk nog een maand langer. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vandaag namelijk gevraagd om die noodtoestand met nog een maand te verlengen. Het land zelfs overwegen om zijn grenzen zeker tot 1 juli grotendeels gesloten te houden.

Frankrijk

De Franse grenzen blijven nog zeker tot 15 juni gesloten. Of ze dan opengaan, hangt af van hoeveel besmettingen er dan nog dagelijks vastgesteld worden. Het lijkt erop dat Frankrijk vooral wil inzetten op toerisme uit eigen land deze zomer. Premier Edouard Philippe heeft enkele dagen terug bevestigd dat Fransen deze zomer in eigen land op vakantie zullen kunnen gaan. Mogelijk zullen er wel lokaal soms beperkingen van kracht blijven.

Over het toerisme uit het buitenland zei de Franse premier toen niets. Toch lijkt het land wel individuele afspreken te maken met buurlanden, zoals blijkt uit de versoepeling van de grens met Duitsland. Of zo’n regeling er ook komt met België is nog niet duidelijk. Een extra probleem daarbij is dat het noorden van Frankrijk juist de zwaarst getroffen regio is.

Portugal en Griekenland

Buurland Portugal is minder zwaar getroffen en wil dus ook sneller weer toeristen ontvangen. Die zijn waarschijnlijk opnieuw welkom vanaf 6 juni. Binnenkort zou daarover meer nieuws moeten komen.

Griekenland liet lang uitschijnen een van de eerste populaire bestemmingen te zijn die weer toeristen zou toelaten. Voorlopig is daarvoor wel nog steeds geen officiële datum gekozen. Dit weekend zijn de Griekse stranden wel voor het eerst sinds de lockdown weer opengegaan voor binnenlandse toeristen. Er gelden wel nog steeds coronaregels. Zo zijn er per 1.000 vierkante meter maar 40 personen toegelaten.

Griekenland stranden coronavirus
Isopix

Baltische staten, Polen en Finland

Estland, Letland en Litouwen bleven grotendeels gespaard van het coronavirus met samen voorlopig ‘maar’ 137 doden. De drie Baltische staten besloten dan ook gisteren om de onderlinge grenzen terug open te stellen en zo een eigen ‘bubbel’ te vormen. Dat liet de Litouwse premier Saulius Skvernelis weten.

Iedereen die niet buiten de Baltische staten is geweest de veertien dagen ervoor, niet besmet is of niet in contact is geweest met iemand die besmet is, mag vrij reizen tussen de drie landen. De onderlingen bubbel zou ik de toekomst mogelijk nog uitgebreid kunnen worden, want ook met Finland en Polen wordt er gesproken.

En België?

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zei donderdag aan VTM Nieuws dat hij hoopt volgende week meer duidelijkheid te hebben over het heropenen van de grenzen. De Crem onderhandelt daarover momenteel met onze buurlanden.

De kans is groot dat België, als hoofdzetel van de Europese Unie ook 15 juni neemt als datum om de grenzen open te stellen, lijkt reëel. “Uiterlijk op die datum, als het kan eerder”, zei minister De Crem daarover.

Meer
Lees meer...