Left Right
scrollTop top

Zomerkampen en speelpleinwerking kunnen doorgaan onder voorwaarden


Zomerkampen
© Shutterstock

Goed nieuws voor leden van de jeugdbeweging of speelpleinen want het federale overlegcomité heeft na overleg met experts beslist dat zomerkampen en speelpleinwerkingen deze zomer kunnen doorgaan. Vanaf 27 mei zullen ook de buurtspeelpleinen in open lucht opnieuw toegankelijk zijn voor kinderen tot en met 12 jaar.

Het was lange tijd onzeker of jeugdkampen deze zomer konden doorgaan. Vooral voor leden van jeugdbewegingen was het daardoor bang afwachten of ze dit jaar op kamp konden gaan. Maar nu is er beslist dat de jeugdkampen kunnen doorgaan. Al zal dat wel onder enkele voorwaarden moeten gebeuren.

Maximum 50 personen

Zomerkampen of speelpleinwerkingen, met of zonder overnachting, mogen vanaf 1 juli doorgaan. Daarbij mag de zogenaamde contactbubbel wel niet groter zijn dan 50. Jongeren en begeleiders die ouder zijn dan 12 jaar zullen ook zoveel mogelijk moeten proberen om de social distance van anderhalve meter te respecteren.

Naast zomerkampen en speelpleinen, mogen ook de jeugdhuizen hun activiteiten opnieuw opstarten. Maar ook hier geldt de regel van maximum 50 personen en moet voor wie ouder is dan 12 jaar rekening gehouden worden met de social distance.

Speeltuinen

Vanaf volgende week, 27 mei om precies te zijn, gaan de speeltuinen in open lucht opnieuw open. Deze werden bij het begin van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afgesloten, maar vanaf volgende week kunnen kinderen jonger dan 12 jaar er opnieuw terecht om te spelen.

Voorlopig zijn dit de enige aanpassingen van de tweede fase van de versoepeling van de maatregelen in verband met het coronavirus. Op woensdag 3 juni zit de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Dan zullen de maatregelen van de derde fase van de versoepeling besproken worden. Die derde fase zal ingaan op maandag 8 juni.

Scholen

Na overleg tussen de verschillende onderwijskoepels, vakbonden en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is er ook beslist dat de scholen vanaf 2 juni opnieuw heropgestart kunnen worden. Het gaat om een volledige heropstart in het kleuteronderwijs. Kleuters hoeven zich ook niet te houden aan social distancing. Uit onderzoek blijkt dat de heropstart van het onderwijs bij kinderen jonger dan 12 weinig impact heeft op de epidemie.

Dus ook in het lager onderwijs kunnen alle leerlingen opnieuw les volgen. Al zal het daar niet gaan om voltijds onderwijs. Alle leerjaren moeten tot het einde van het schooljaar minstens de helft van de onderwijstijd halen met een maximum van vier dagen per week. Scholen zijn zelf vrij om dit verder in te vullen. In scholen met voldoende plaats mogen klassen tot 20 leerlingen hebben.

In het secundair onderwijs zal vanaf 2 juni ook het 2de en 4de jaar kunnen opstarten. Ook daar zal het gaan om deeltijds onderwijs, waarbij de leerlingen maximaal twee volle dagen of vier halve dagen naar school gaan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899