Sony volgende in rijtje van grote publishers die E3 2019 zullen gaan skippen

Sony zal niet op E3 2019 te vinden zijn. De Japanse gaminggigant is de zoveelste grote publisher die aankondigt afwezig te zullen zijn op de nieuwe E3-beurs. Het is de eerste keer in het 24-jarig bestaan van de grootste gamebeurs ter wereld dat Sony niet zal deelnemen. Xbox deelde daarop dan weer een steek uit naar hun grote concurrent en start zo nu al de console wars van de volgende generatie.

Het lijstje met grote publishers die afzeggen voor de E3-beurs van komend jaar begint ondertussen alarmerend lang te worden. Blizzard (bekend van, onder andere, Overwatch, Diablo en World of Warcraft) en Rockstar Games (het huis van topfranchises GTA en Red Dead Redemption) passen al enkele jaren voor het event, maar ondertussen heeft ook Activision (Destiny, de Call of Duty-reeks en veel meer) gezegd niet meer aanwezig te zullen zijn. Ook EA (onder andere alle FIFA– en Battlefield-games) zei de E3 al gedag en startte een eigen event. Maar nu worden ook de geruchten dat PlayStation en Sony niet meer zullen afzakken naar Los Angeles bevestigd.

Wachten op PlayStation 5

“De industrie evolueert, en Sony Interactive Entertainment is voortdurend op zoek naar inventieve mogelijkheden om z’n community te engageren. De PlayStation-fans betekenen alles voor ons en we willen dan ook blijven innoveren, anders denken en experimenteren met manieren om gamers te plezieren”, schrijft Sony in een statement. “Daarom hebben we besloten niet deel te nemen aan E3 in 2019. We verkennen nieuwe en bekende manieren om onze community te bereiken in 2019 en we kunnen niet wachten om onze plannen met jullie te delen.”

Veel word je natuurlijk niet wijzer uit die persmededeling, maar goed nieuws is het uiteraard niet. In een reactie aan Gaming Informer lieten ze ook alvast weten “dat er geen eigen persconferentie zal gehouden worden rond E3”. Eerder maakten ze al bekend dit jaar geen PlayStation Experience meer te zullen houden ‘bij gebrek aan games om aan te kondigen’.

Met God of War en Spider-Man brachten ze natuurlijk nog maar net twee gigantisch succesvolle games uit, en op enkele beloftevolle titels na zit er inderdaad maar weinig groots in de pijplijn bij Sony. Het lijkt erop dat de gaminggigant wacht op de aankondiging van hun nieuwe generatie consoles. Die PlayStation 5 zal er dit jaar al zeker niet meer komen, dus kan het even windstil worden rond Sony, dat al zijn pijlen op 2020 (of later) zal richten.

epa

Xbox

Grote concurrent Xbox lijkt in hetzelfde bedje ziek. Ook zij lijken vooral te wachten op die nieuwe generatie. Daarom was de reactie op het afhaken van PlayStation en Sony des te opvallender. “We kunnen niet wachten om jullie te zien op E3 2019”, schrijven ze op Twitter. Een leuke steek naar PlayStation, maar voor een bedrijf dat deze console wars duidelijk heeft verloren, voelt het eerder ongemakkelijk aan.

Al is Xbox in tegenstelling tot PlayStation altijd heel open geweest over hun nieuwe console. En daarvoor hebben ze duidelijk naar de fans geluisterd. Backward compatibility, Play Anywhere (koop het op Xbox en krijg het meteen gratis voor pc en omgekeerd), ze haalden een hoop nieuwe, grote developers aan boord en ga zo maar door. Het is Xbox duidelijk menens, de vraag is dus of PlayStation hun hegemonie ook in de nieuwe generatie zal kunnen behouden. De (verre) toekomst zal het uitwijzen!

Meer
Lees meer...