Speech Billie Eilish over Megan Thee Stallion trekt debat over racisme bij Grammy’s opnieuw open

Billie Eilish won dit jaar de Grammy voor Record of the Year met haar nummer everything i wanted. Ze haalde het in die categorie van artiesten als Beyoncé en Megan Thee Stallion. Maar eigenlijk vond Billie zelf dat ze de award niet verdiende. Dat maakte ze duidelijk in haar speech die ze volledig wijdde aan Megan Thee Stallion en die speech trekt nu ook weer een ruimer debat op gang.

Record of the Year is een van de meest begeerde awards op de Grammy’s. De eer was dit jaar weggelegd voor Billie Eilish, die de award zo voor het tweede jaar op rij wint. Maar helemaal blij was ze daar niet over.

Beschamend

“Dit is zo beschamend voor mij”, waren de eerste woorden die Billie sprak toen ze op het podium stond met haar Grammy Award. Ze had niet verwacht dat ze de award zou winnen en had hem zelfs liever naar iemand anders zien gaan. “Megan (Thee Stallion, red.) girl, ik wilde eigenlijk een speech schrijven over hoe jij deze award verdiende. Maar toen dacht ik: ‘No way dat ze mij gaan kiezen’. Ik dacht: ‘Die award is van haar’.”

De Recording Academy besliste daar echter anders over. Dus kreeg Billie de award die ze naar Megan had willen zien gaan. Ook de rest van haar speech stond volledig in het teken van de Body-zangeres. “Jij verdient dit. Je had een jaar dat niet te overtreffen is. Je bent een queen. Ik kan huilen als ik denk aan hoeveel ik van je hou. Je bent zo mooi. Je bent zo getalenteerd. Jij verdient alles in de wereld. Ik denk constant aan jou en ik supporter je altijd. Eerlijk, je verdient het. Deze is voor haar. Kunnen we even juichen voor Megan Thee Stallion, alsjeblieft?”

https://twitter.com/itswiseguyy/status/1371306849430044675?s=20

Racisme

De speech van Billie Eilish trekt zo een oud debat over de Grammy’s opnieuw open. Het is namelijk niet de eerste keer dat een blanke artiest in zijn of haar overwinningsspeech verwijst naar een zwarte artiest die het volgens hen meer verdiende om te winnen. Toen Macklemore in 2014 de Grammy voor Best Rap Song won met zijn nummer Thrift Shop wilde hij in z’n speech nog zeggen dat Kendrick Lamar de award verdiende. Maar daar kreeg hij op het podium de tijd niet voor. Hij stuurde dan maar een berichtje naar Kendrick. Dat luidde: “Jij bent bestolen. Ik wilde dat je won. Je moest winnen. Heet is raar en het suckt dat ik je bestolen heb.”

In 2017 gebeurde dit opnieuw. Adele won toen de award voor Album of the Year, maar vond zelf dat zij die award niet verdiende. In haar speech verwees ze naar Beyoncé. “Ik kan deze award niet aanvaarden”, sprak de Britse zangeres. “Ik ben heel dankbaar, maar de artiest van mijn leven is Beyoncé. En ‘Lemonade’ is zo’n historisch album.”

Billie Eilish is zo dus al de derde blanke artiest die in haar award op de Grammy’s eigenlijk liever naar een zwarte artiest had zien gaan. Daardoor verwijzen veel mensen online nu naar racisme door de Grammy’s. Bij die discussie komt natuurlijk ook de naam van The Weeknd opnieuw bovendrijven. Hij kreeg dit jaar geen enkele nominatie voor de Grammy’s en besliste daarom om nooit meer muziek in te sturen voor de awardshow. Ook Zayn sprak zich afgelopen week uit tegen de Grammy’s, waarbij hij vooral het gebrek aan transparantie bij de Grammy’s hekelde. “Dat creëert een ruimte die favoritisme, racisme en netwerking toelaat om het stemproces te beïnvloeden.”

Zayn tweette tijdens de Grammy’s nog een keer over de corruptie van de awards en deze keer was het in stevigere taal. “De Recording Academy beweegt aan een slakkentempo en wij moeten een versnelling hoger schakelen. Ik hou de druk op de ketel en ik blijf vechten voor transparantie en inclusie. We moeten ervoor zorgen dat de “creatieve excellentie” van IEDEREEN geëerd en gevierd wordt. Maak een einde aan de geheime commissies. Tot dan … #fuckthegrammys

Meer
Lees meer...