Spotify gaat muziek Neil Young verwijderen na klachten zanger over desinformatie over vaccins in podcast Joe Rogan

Spotify zal de muziek van Neil Young verwijderen van de streamingdienst. Neil Young deelde eerder deze week een open brief, waarin hij de Zweedse streamingdienst voor een ultimatum stelde. Ofwel verwijderden ze de podcast van Joe Rogan, ofwel verwijderden ze zijn muziek. Maar Young wilde niet dat zijn muziek op hetzelfde platform te vinden was als de podcast van Joe Rogan die volgens hem desinformatie verspreidt over coronavaccins.

De muziek van Neil Young zal binnenkort verdwijnen van Spotify. Dat heeft de streamingdienst beslist nadat de zanger hen voor een ultimatum stelde. Young vindt dat Spotify de podcast van Joe Rogan moet verwijderen van de streamingdienst, maar dat zal het nu niet doen.

The Joe Rogan Experience

In de podcast van Joe Rogan, The Joe Rogan Experience, wordt het nut van vaccins in twijfel getrokken en worden er alternatieve en onbewezen behandelingen tegen het coronavirus aangeraden. De podcast van Joe Rogan kwam eerder al onder vuur te liggen na de passage van Dr. Robert Malone. Deze viroloog stond mee aan de basis van de mRNA-techniek, maar is nu een grote tegenstander van de vaccins van Pfizer en Moderna die met die techniek werken. Hij verspreidt dan ook via allerhande kanalen onbewezen complottheorieën daarover. Na de aflevering met Malone trokken meer dan 1.000 Amerikaanse wetenschappers, dokters en professoren aan de alarmbel. In een open brief omschreven ze de aflevering als “een bedreiging voor het publiek welzijn”.

En later volgde dus ook Neil Young. De zanger deelde op zijn beurt een open brief waarin hij z’n pijlen richtte op Spotify. De podcast van Joe Rogan is namelijk exclusief te beluisteren op de streamingdienst. Voor die exclusiviteitsrechten telde Spotify meer dan 100 miljoen dollar (88,5 miljoen euro) neer.

In zijn open brief stelde Neil Young de streamingdienst voor een ultimatum. Ofwel haalden ze de podcast van Joe Rogan weg uit de catalogus, ofwel haalde Neil Young zijn muziek weg van het platform. De twee konden niet op hetzelfde platform te vinden zijn, zo meende Young. “Ik doe dit omdat Spotify valse informatie verspreidt over de vaccins waarmee het mogelijk doden veroorzaakt bij mensen die deze desinformatie geloven en verspreiden.” Ondertussen verwijderde Young de open brief van zijn website, maar zijn mening blijft overeind.

Neil Young

Door de omvang van de deal voor de exclusiviteitsrechten van de podcast, komt het niet helemaal als een verrassing dat Spotify de kant van Joe Rogan kiest. In een statement laat Spotify weten dat “het Neil Youngs beslissing om z’n muziek te verwijderen betreurt”.

In het statement verklaart Spotify de beslissing om de podcast van Joe Rogan te behouden. “We willen alle muziek en audiocontent ter wereld beschikbaar maken voor alle gebruikers van Spotify. Daar komt een enorme verantwoordelijkheid bij kijken om de juiste balans te vinden tussen de veiligheid van de luisteraars en de vrijheid van de content creators. We hebben gedetailleerde voorwaarden omtrent content en hebben al meer dan 20.000 podcastafleveringen rond Covid-19 verwijderd sinds de start van de pandemie.” De podcast van Joe Rogan kreeg daarbij dus het voordeel van de twijfel.

Volgens The Wall Street Journal heeft Spotify het proces om de muziek van Neil Young te verwijderen al ingezet en zal het dus niet lang meer duren voor de muziek weg is van het platform.

Meer
Lees meer...