Left Right
scrollTop top

Zo zag het statement van de Rode Duivels eruit voor hun wedstrijd tegen Wit-Rusland


Rode Duivels België
© De Rode Duivels wonnen vlot van Wit-Rusland – Bron: Isopix

Zoals aangekondigd hebben de Rode Duivels voor hun WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland een statement gemaakt voor de mensenrechten. Dat doen ze omdat Qatar, dat het wereldkampioenschap voetbal in 2022 organiseert, op grote schaal de mensenrechten aan zijn laars lapt, onder andere bij de bouw van de WK-stadions. Uiteindelijk verschenen de spelers op het veld met een T-shirt met daarop “Football Supports Change”.

Al van bij de verkiezing van Qatar als gastland voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2022 meer dan tien jaar geleden is er kritiek op die keuze. Niet alleen heeft het land geen grote voetbalgeschiedenis en is het klimaat er ongeschikt voor een tornooi in de zomer, ook op het vlak van mensenrechten zijn er heel wat vragen te stellen. Ondertussen is duidelijk geworden dat Qatar zijn verkiezing deels kreeg door leden van de Wereldvoetbalbond FIFA om te kopen.

Boycot?

Toch gaat het WK in 2022 in principe nog altijd door in Qatar en blijft het land de mensenrechten aan zijn laars lappen. Dat laatste gebeurt in grote schaal bij de bouw van de stadions voor het WK voetbal. Gastarbeiders moeten daarvoor in erbarmelijke omstandigheden werken aan een hongerloon. In totaal zouden daarbij al minstens 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen.

“Football Supports Change”

Die kritiek klinkt de laatste tijd echter opnieuw luider. Vorige week was Noorwegen het eerste land dat een duidelijk statement maakte voor zijn WK-kwalificatiewedstrijd. De dagen daarna volgden Duitsland, Nederland en Denemarken.

België kon dus niet achterblijven en daarom kwamen ze voor hun derde interland op korte tijd ook met een speciaal T-shirt het veld op. Dat deden ze met dezelfde boodschap als Nederland en Denemarken: “Football Supports Change”. De Nederlandse voetbalbond KNVB legt op zijn website uit wat er met deze slogan bedoeld wordt.

Wit-Rusland

De wedstrijd zelf bleek achteraf een formaliteit. Al na iets meer dan een kwartier zaten de Rode Duivels op rozen dankzij doelpunten van Michy Batshuayi en Hans Vanaken. Ook daarna ging België door op zijn elan en uiteindelijk werd het zelfs 8-0. Daarmee komen de Rode Duivels op kop van hun groep met 7 op 9 en lijken ze eenvoudig op weg naar het wereldkampioenschap in 2022.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…