‘Stranger Things’: wat we al weten over seizoen 4

Na de spannende en over-emotionele finale van het derde seizoen, kunnen de fans van Stranger Things al niet meer wachten op een vervolg. Naar waar is de Byers familie verhuisd? Komen El’s krachten terug? Waar is Hopper? Dit weten we al over seizoen 4.

Stranger Things is een van de goudhaantjes van Netflix. Het derde seizoen van de serie lokte 64 miljoen abonnees in de eerste vier weken, en de tieners uit de serie zijn graag geziene gasten geworden in tv-shows. Redenen genoeg voor de Duffer Brothers om er nog een vervolg aan te breien.

Chapter One: The Hellfire Club

In november, ongeveer vier maanden na de release van het derde seizoen, deelde het geverifieerde twitteraccount stranger writers een foto van de eerste bladzijde van het script. Op de voorpagina staat te lezen dat het over Episode #401 gaat, en dat die Chapter One: The Hellfire Club zou heten.

Met bijschrift “we zoeken nieuwe leden… doen jullie mee?” konden de schrijvers alleszins op veel spontane sollicitaties rekenen. Verschillende twitteraars lieten van zich horen. Van “cast mij als de nieuwe vriendin van Robin” tot “…al laat je me een boom spelen, ik zal er zijn.” Op een aantal van die tweets antwoordden de schrijvers op een ludieke manier. Verwijzend naar de algemeen bekende slagzin van Hopper lieten ze weten dat de deur altijd minstens 3 inches openstaat.

Not in Hawkins anymore

Op het einde van het derde seizoen zagen we de familie Byers uit Hawkins vertrekken. Joyce was al langer van plan om het dorpje te verlaten, ver weg van alle problemen, maar leek het toch een halt toe te roepen zolang chief Hopper in haar buurt was. Tijdens de seizoensfinale ‘stierf’ Hopper, waardoor de familie Byers, en vooral Joyce, geen reden meer had om er nog langer te blijven. Ze ontfermden zich over Hoppers dochter El en namen afscheid van iedereen.

In september vorig jaar dropte Netflix een filmpje waarin de komst van seizoen 4 werd bevestigd. Daarin was de zin “we’re not in Hawkins anymore” zonder twijfel het meest opvallend. Daaruit konden we besluiten dat we onze favoriete personages niet meer zouden terugzien in Hawkins High School, de kelder van Mike Wheeler of de Arcade. Straffer nog, de teaser bracht ons naar Rusland. Benieuwd wat daar staat te gebeuren met The American.

He’s alive!

Hopper keert terug in seizoen 4 van Stranger Things
Netflix

Dat het vierde seizoen van Stranger Things ons naar Rusland gaat brengen, werd nog maar eens duidelijk tijdens de laatste trailer. Op Valentijn verraste Netflix de fans met beelden vanuit Rusland onder de noemer From Russia with Love. Het meest opvallende aan de nieuwe teaser was zonder twijfel de kale Jim Hopper als gevangene in het verre Kamtsjatka. Hij is dus duidelijk The American waar de Russen het over hadden in de allerlaatste post-credit scène uit seizoen 3.

Fans wilden nooit geloven dat hij écht gestorven was. Nadat hij zichzelf opofferde in de seizoensfinale, en al zijn geliefden achterliet, regende het reacties als “We hebben geen lijk gezien” en “Ik kijk niet meer als hij echt sterft.” De fans krijgen nu dus wat ze willen, he’s very much alive… en kaal.

De reacties op zijn terugkeer zijn alleszins euforisch. De video ging meteen viraal, en werd opgepikt door zowat iedere nieuwssite. Ook acteur David Harbour postte de trailer via Instagram met bijschrift: “Voor diegenen die de hoop nooit hebben opgegeven… fijne Valentijnsdag! ❤️”

Wanneer?

De release datum is nog niet bekend, maar velen denken dat het voor eind 2020 of begin 2021 zal zijn. Als we kijken naar wanneer de vorige seizoenen zijn uitgekomen, dan dropt Netflix het vierde seizoen rond een feestdag. Het eerste seizoen kwam uit in de zomer van 2016, het tweede rond halloween in 2017 en het derde op de 4th of July in 2019. Volgens geruchten zal het vierde seizoen rond Thanksgiving dit jaar, of Valentijn volgend jaar verschijnen. Dat betekent tussen november 2020 en februari 2021.

Er zijn alvast opnames gestart in Litouwen, waar waarschijnlijk de Rusland-scènes worden gedraaid en de opnames in Atlanta zouden begin maart starten. Als we de timingen van de vorige seizoenen bekijken, dan zal de release van seizoen 4 eerder voor begin 2021 zijn.

Litouwen

Opnames Stranger Things 4 in Litouwen
Vilnius Tourism

De allereerste opnames van de nieuwe reeks afleveringen hebben ondertussen al plaatsgevonden in Vilnius, Litouwen. Dat werd bevestigd op de website van Toerisme Vilnius. “De crew van de Netflix-serie Stranger Things was in Vilnius om stukken van het nieuwe seizoen te filmen. Dat gebeurde op verschillende locaties in de hoofdstad, inclusief de recent gesloten gevangenis Lukiškes Prison.”

Ook regisseur Shawn Levy reageerde op zijn tijd in Litouwen: “Mijn avontuur in Litouwen was een grote uitdaging, maar een nog grotere inspiratie. Wij zijn de stad echt heel dankbaar voor hun gastvrijheid, en zijn blij dat we hier aan het geheimzinnige The American- avontuur konden werken. Al het harde werk heeft geloond, want de grote bekendmaking tijdens de eerste teaser heeft de fans gegeven wat ze wouden. En dit was nog maar het begin.” Naast acteur David Harbour, die Hopper speelt, werd ook actrice Winona Ryder in Litouwen gespot. Tijd voor een Russische Jopper-reünie?

Giphy

Atlanta

Normaal gezien vinden de opnames van de serie altijd plaats in het Amerikaanse Atlanta. Dat is ook waar de opnames voor het grootste deel van de cast begin maart zullen beginnen. Acteur Finn Wolfhard (Mike) werd eind februari gespot op de luchthaven, waarschijnlijk onderweg naar Atlanta, terwijl andere acteurs Sadie Sink (Max) en Gaten Matarazzo (Dustin) al in de stad bleken te zijn. Ook 16-jarige actrice Millie Bobbie Brown deelde een aantal dagen eerder een story op haar Instagram waarin stond “dat ze heel lang gewacht heeft op dit moment.” Van wanneer tot wanneer de opnames precies duren, is niet duidelijk.

Table read

Begin maart dropte de officiële twitterpagina van de serie een korte behind the scenes-video. Met de video wil de productie aankondigen dat de opnames voor seizoen 4 officieel begonnen zijn. Op de beelden zijn vooral ontzettend veel blije gezichten te zien.

Op sociale media regent het al voorspellingen. Zo zouden een aantal twitteraars de acteur Ross Partridge herkennen in het filmpje. Hij speelde Lonnie Byers, de vader van Jonathan en Will, in seizoen 1. Aan de reacties te zien, zal hij niet meteen met open armen worden ontvangen.

https://twitter.com/1Byler/status/1234931062045892609

Lijst van afleveringen

Eind januari verscheen er een onofficiële lijst met alle titels van de afleveringen. Als we die mogen geloven, dan zal dit seizoen negen afleveringen bevatten. Dat was eerder in seizoen 2 al het geval, maar niet in nummer 1 & 3. Onze voorkeur gaat alleszins al uit naar de aflevering Murray, Hurray en Together Again.

Twitter

No America without Erica

Nog nieuws over seizoen 4, want actrice Priah Ferguson is gepromoveerd tot hoofdrolspeelster. Dat vertelde de entertainmentwebsite Variety. De actrice begon in de Netflix-serie als bijrol, tot ze meer aan bod kwam in het laatste seizoen. Ze kreeg heel wat lof voor haar rol als Erica Sinclair, het kleine zusje van Lucas (gespeeld door Caleb McLaughlin). In de laatste afleveringen van seizoen 3 werkte ze heel nauw samen met Gaten Matarazzo (Dustin), Joe Keery (Steve) en Maya Hawke (Robin). In de allerlaatste scène kreeg haar personage het iconische bordspel Dungeons and Dragons, waarmee meteen duidelijk werd dat Ferguson ook in seizoen 4 zou terugkeren.

Ook acteur Brett Gelman zal in seizoen 4 een regular worden. De acteur speelde als Murray een belangrijke rol in de finale van het laatste seizoen, en zal ook in seizoen 4 nodig zijn om een aantal Russische geheime boodschappen te ontrafelen. Murray is een echte fan favorite, dus het regende enkel positieve reacties.

No America without Erica
Giphy

Throwback

Een leuk extraatje is het feit dat er geruchten zijn rond een eventuele throwback naar de jaren ’50 en/of ’60. Op een recente casting call ging de productie op zoek naar figuranten in de stijl van die jaren. Wil dat zeggen dat we throwbacks krijgen naar de tijden waarin Joyce Byers, Jim Hopper en de ouders van de Wheelers nog tieners waren? Wij hopen alvast van wel!

castings Stranger things 4
Twitter: joycelhopper
Meer
Lees meer...